Fit & Gezond

‘Tandpasta slecht voor vruchtbaarheid mannen’

‘Tandpasta slecht voor vruchtbaarheid mannen’

Foto: shutterstock

De chemicalieën in allerlei alledaagse producten zoals tandpasta, zeep en zonnecrème kan een nefaste impact hebben op de vruchtbaarheid van mannen. Dat suggereert een onderzoek aan het universitair ziekenhuis in het Deense Kopenhagen.

De vorsers hebben ontdekt dat een op de drie alledaagse producten chemische stoffen bevatten die een invloed hebben op de activiteit van sperma. Dit verandert het gedrag van de zaadcellen, waardoor er vroegtijdig enzymen vrijkomen die nodig zijn om eicellen te bevruchten.

Deze conclusie is gebaseerd op een reageerbuisstudie waarbij lage concentraties chemicalieën en spermacellen met elkaar werden vermengd. Daaruit blijkt dat ongeveer 30 van de 96 voorkomende huishoudelijke chemicaliën een direct effect hebben op de eiwitten in het sperma. Die tasten de beweeglijkheid van de zaadcellen aan alsook het vermogen om een eitje te bevruchten.

‘Voor het eerst hebben we een direct verband tussen blootstelling aan hormoonontregelende chemische stoffen en de negatieve effecten op de menselijke zaadcellen kunnen aantonen’, zegt hoofdonderzoeker Niels Skkakkebaek in de Britse krant The Independent. ‘Deze bevindingen bewijzen dat sommige producten misschien gevaarlijker zijn dan men aanvankelijk dacht. Er is echter meer klinisch onderzoek nodig om na te gaan of onze conclusie ook de verminderde vruchtbaarheid in de moderne samenleving kan verklaren.’

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees