Lochristi zet activiteiten Damiaandorp in

Twee beelden en een sterk Damiaanbier

Markus Bundervoet bij zijn beeld van Pater Damiaan in de kerk van Zaffelare. Foto: fvv

Lochristi -

Lochristi is dit jaar Damiaandorp en zet de activiteiten donderdag in met een orgelconcert, het proeven van het speciaal gebrouwen bier ‘Sterke Damiaan’ en de onthulling van het Damiaanbeeld van Markus Bundervoet. Over de plaatsing van het tweede Damiaanbeeld van Thierry Lauwers wordt eerstdaags beslist.

In de kerk van Zaffelare geven de Damiaanactie en de parochie van de Onze Lieve Vrouw en Sint-Petruskerk donderdag tijdens een orgelconcert het echte startschot van de activiteiten naar aanleiding van het feit dat Lochristi dit jaar Sterk Damiaanactiedorp is. Er komt een afvaardiging van Herne, het vorige Damiaanactiedorp.

Tussen de liederen door is er de onthulling van het Da- miaanbeeld van kunstenaar Markus Bundervoet. Die beitelde al geruime tijd geleden een beeld uit blauwe hardsteen. Het beeld stelt Damiaan voor als de goede, welwillende, bekommerde mens. Het beeld staat al een tijdje verdoken in de kerk van Zaffelare en het publiek krijgt het nu voor het eerst te zien.

Thierry Lauwers, een andere kunstenaar die tot voor kort in Lochristi woonde, maakte uit eigen beweging een Damiaanbeeld. Lauwers deed dat met resten van inox die hij kreeg van Indinox, het bedrijf van de echtgenoot van schepen Patricia Van De Weghe (Open VLD).

‘Het beeld van Lauwers legt een ander, zeer origineel accent’, zegt Bert Vervaet, voorzitter van de Cultuurraad. ‘Men ziet er de man in die twijfelt: ga ik blijven, of ga ik weg. Het beeld van Thierry toont een heel menselijke Damiaan.’ Het Damiaanactiecomité deed onlangs een voorstel voor een locatie, het schepencollege beslist daar mogelijk vandaag al over.

Sterke Damiaan

De Proefbrouwerij uit Hijfte brouwde 1.200 liter Sterke Damiaan. ‘Een zwaar, mals, donker bier, gebrouwen met 100 procent graan en 100 procent Belgische hop, zonder toevoeging van suikers. Door het gebruik van een speciale gist is het minstens vijf jaar houdbaar’, zegt Dirk Naudts van de Proefbrouwerij.

De aanwezigen donderdag op het orgelconcert krijgen een proevertje aangeboden van het bier en kunnen het ook ter plaatse aankopen.

De verkoop van de eerste lading flessen Sterke Damiaan zal wel plaatsvinden in een tent buiten de kerk. ‘Want verkopen in de kerk mag niet’, zegt Bert Vervaet, ‘ook niet als het voor het goede doel is.’

Lochristi krijgt wel niet de echte proefprimeur. Die was weggelegd voor de vrijwilligers van Damiaanactie Oost-Vlaanderen, die afgelopen vrijdag in Aalst bijeenkwamen.

‘Het bier viel bij de medewerkers zodanig in de smaak, dat ze prompt nabestellingen plaatsten’, zegt Chris Van Laere, consulent bij de Damiaanactie.

Het bier wordt verkocht voor 6 euro per fles van 0,75 liter, evenveel als de Damiaanstiften. Men kan het bier per fles of per doos van zes kopen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio