Gentse verkaveling met honderden families in rep en roer na grootscheepse controle Stedenbouw

80 gezinnen moeten tuin heraanleggen na klacht van één buurman

80 gezinnen moeten tuin heraanleggen na klacht van één buurman

Foto: lievenvanassche

WONDELGEM - Meer dan tachtig gezinnen van een gloednieuwe verkaveling in Wondelgem moeten hun tuin heraanleggen. Niet omdat hun tuinhuis te groot is, wel omdat ze een paar buxussen te weinig plantten of iets te veel kiezelsteentjes strooiden. De bal ging aan het rollen toen één inwoner een klacht indiende tegen enkele buren, waarna de controleurs ook in de rest van de wijk plantjes gingen tellen. Resultaat: een hoop burenruzies, want iedereen verdenkt elkaar.

De nagelnieuwe verkaveling in Wondelgem (Oost-Vlaanderen) heet niet voor niets ‘Lange Velden’: aangrenzende bossen, veel groen, uitgestrekte velden. Ideaal dus voor een rustige woonbuurt met veel jonge, warme gezinnen. Maar sinds een maand hangt een grimmige sfeer boven de 266 percelen. Reden is een brief van de stedenbouwkundige dienst die bij zowat één gezin op de drie in de bus viel.

‘Blijkbaar hebben we een bouwinbreuk gepleegd’, zegt een van de ‘overtreders’, Ilse Verheecke (29). ‘Twee jaar geleden hebben we de voortuin aangelegd met kiezels, lavendel en buxussen. Hoeveel plantjes precies, dat hebben we niet geteld. Maar blijkbaar zijn het er te weinig, want zestig procent van de voortuin moet uit groen bestaan, zeggen de controleurs die hier onlangs langskwamen. Een deel van de kiezels moet eruit, en we moeten gras zaaien of kiezen voor bodembedekkers.’

De familie Verheecke is niet de enige in Wondelgem die de voortuin moet heraanleggen. De stedenbouwkundige diensten van Gent controleerden de hele verkaveling, dus alle 266 percelen. Elke straat kreeg een andere controleur, zodat de inspectie tegelijkertijd kon gebeuren en buren elkaar niet op voorhand konden waarschuwen.

Zijn de voorschriften van de stad Gent onduidelijk, of vergaten de buurtbewoners massaal de kleine lettertjes te lezen? En wat zal de dienst Stedenbouw doen met de onvrede? U leest het in Het Nieuwsblad van dindag 13 mei 2014.

Corrigeer

MEER NIEUWS