All is Lost

All is Lost

Foto: universal pictures

Eén acteur en een paar zinnetjes tekst. Meer heeft regisseur J.C. Chandor niet nodig voor zijn versie van de schipbreukeling-film. Die ene acteur is dan ook niemand minder dan Robert Redford, die geen woorden nodig heeft om van 'All is Lost' van begin tot eind beklijvende film te maken.

Alle dvd-recensies vindt u hier.

Niet veel regisseurs slagen erin om een Oscarnominatie in de wacht te slepen voor hun eerste langspeelfilm. J.C. Chandor deed het met 'Margin Call'. De verwachtingen voor zijn tweede film waren dan ook meteen erg hoog.

In 'All is Lost' zien we een man (Robert Redford) op zijn zeilboot. We weten niets van hem. We kennen zijn naam niet, weten niet wat zijn beroep is, weten niet waar hij naartoe vaart of hoelang hij al aan zijn eenzame tocht bezig is. We weten alleen maar dat hij plotseling getroffen wordt door het noodlot en dat hij vanaf dan alles doet om te overleven.

Heel die tijd wordt er zo goed als geen woord gesproken. Qua tekst memoriseren moet dit zowat de makkelijkste rol zijn die Robert Redford ooit heeft gehad. Qua gevoelens overbrengen misschien wel de moeilijkste, want het is niet zo evident om je gevoelens over te brengen zonder iets te zeggen. Het feit dat je als kijker altijd perfect weet wat er door 'de man' heengaat, bewijst misschien wel de stelling dat het om een van Redfords beste films ooit gaat. Misschien wel de beste.

Naast Redford heb je nog twee 'personages' die de film zo krachtig maken. Ten eerste heb je de oneindige, onvergevende oceaan. Chandor heeft duidelijk respect voor deze allesopslokkende natuurkracht en weet dat ook cinematografisch schitterend over te brengen. Ten tweede is er de prachtige, perfect getimede muziek. O zo dreigend bij stormweer, zo beklijvend bij gevaar en zo gevoelig op moeilijke momenten. 'All is Lost' won de Golden Globe voor beste geluidseffecten en dat is niet meer dan terecht.

Op geen enkel moment ga je ervan uit dat Chandor het gaat verknallen met een te zeemzoeterig einde en het spreekt alweer voor de regisseur dat hij dat uiteindelijk ook niet doet. Op het einde van de film weten we eigenlijk nog altijd niets van ons hoofdpersonage en toch voelen we zo hard met hem mee. Een sterk staaltje cinema.

De extra's bieden niet echt een meerwaarde, maar geven gewoon de visie van J.C. Chandor en Robert Redford weer.

film:

extra's:

gezien op blu-ray, ook op dvd/ Universal Pictures

De trailer:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees