Vikings (seizoen 1)

Vikings (seizoen 1)

Foto: fox

Al die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn. Naast een van de bekendste Nederlandstalige zeemansliedjes is het ook de perfecte omschrijving van het eerste seizoen van 'Vikings'. Na 'The Tudors' verwent scenarioschrijver ons weer op zijn grijze en grimmige maar o zo intrigerende kijk op de geschiedenis. En deze keer passeren de ruige Noormannen de revue.

Alle dvd-recensies vindt u hier.

'Vikings' draait om het begin van de ontdekkingsreizen/veroveringstochten van de Noormannen in de achtste à negende eeuw. De centrale figuur is Ragnar Lodbrok, een legendarische maar mogelijk mythische Viking die zelf geloofde een afstammeling van oppergod Odin te zijn. En om zijn torenhoge ambities waar te maken, gaat hij over lijken.

Net als in 'The Tudors' weet Michael Hirst meteen de perfecte sfeer te scheppen. De bittere kou, het onbewerkbare veld, de onderlinge strijd tussen de verschillende clans... Geen romantische Hagar-voorstelling, maar een keiharde realiteit die ervoor zorgde dat de Noormannen andere oorden opzochten en Europa terroriseerden. Als je niet tegen bloed kan, raden we je deze reeks wel af. Er wordt meer dan eens iemand aan een zwaard geregen of met een bijl opengehaald. Maar na 'Spartacus' en 'Game of Thrones'... zijn we natuurlijk wel al wat gewend.

Buiten Gabriel Byrne ('The Usual Suspects', 'In Treatment') zie je geen echt bekende gezichten in 'Vikings', maar dat wil niet zeggen dat de cast niet deugt. Travis Fimmel ('The Experiment') is zowel ruig, gevoelig, integer, ambitieus als afschrikwekkend als Ragnar. Ons favoriete personage is echter de gekke scheepsbouwer Floki (Gustav Skarsgård, de broer van Alexander uit 'True Blood'). Dat krankzinnige lachje is echt aanstekelijk.

'Vikings' is een veelbelovende reeks die je zowel doet gruwelen van die verschrikkelijke periode als doet wensen dat je zelf zo'n ruige Noorman was. Al was het maar voor even.

Wie na negen afleveringen nog niet genoeg heeft van de moordzuchtige 'Vikings', kan nog altijd terecht bij de boeiende extra's. Een diepere kijk in de cultuur van de Noormannen en 'Forging the Viking Army' zijn meer dan de moeite waard.

serie:

extra's:

gezien op dvd, ook op blu-ray/ Fox

De trailer:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees