Transgenderisten in Europa nog steeds blootgesteld aan geweld

Transgenderisten in Europa nog steeds blootgesteld aan geweld

De winst van Conchita Wurst in het Eurovisie Songfestival toont aan dat er een zekere mate van respect en tolerantie tegenover homoseksuelen, biseksuele en transgenderisten bestaat. Foto: EPA

Mensen, die van klassieke geslachtsrollen afwijken, worden bijzonder vaak het slachtoffer van geweld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA). Maar er zijn ook positieve signalen.

Transgenderisten, homoseksuele en biseksuele jonge mensen zijn in Europa volgens de enquête nog steeds blootgesteld aan vijandigheden. In totaal namen meer dan 93.000 transgenderisten, bi- en homoseksuelen boven de 18 jaar uit de hele Europese Unie aan de niet-representatieve onlinebevraging deel.

Toch ziet het Europees Agentschap ook lichtpunten. ‘Het Eurovisie Songfestival heeft aangetoond, dat er een zekere mate van respect en tolerantie tegenover homoseksuelen, biseksuele en transgenderisten bestaat’, zegt FRA-directeur Morten Kjaerum. Hij hoopt dat die ontwikkeling zich nog verder doorzet.

Bevraagden van 18 tot 25 jaren gaven aan zich minder snel te outen als homoseksueel, biseksueel of transgender, dan oudere deelnemers aan de enquête. Ongeveer twee derden van alle bevraagden verborgen hun seksuele geaardheid of identiteit tijdens hun schooljaren.

Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten had de eerste resultaten al in januari bekendgemaakt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees