Fit & Gezond

Zelfs kleuters hebben stress op school

Zelfs kleuters hebben stress op school

Foto: *

Uit een online onderzoek van Libelle blijkt dat heel wat kinderen in ons land last hebben van stress als het op schoolwerk aankomt. Nieuwe leerstof, huiswerk en eventueel nog bijles, het wordt al snel te veel voor heel wat kinderen.

Uit de cijfers van de bevraging blijkt dat 91% van de leerlingen in het middelbaar last heeft van stress, waarvan een vierde die stress heel vaak ervaart. Op de lagere school staat 68% van de kinderen onder druk en zelfs in de kleuterklas heeft 28% van de kinderen last van stress. De vraag die meteen rijst is waarom zoveel kinderen druk en stress ervaren, een fenomeen dat tot op heden toch voornamelijk enkel bij volwassenen werd opgemerkt. Naar aanleiding van de resultaten, ging Libelle ten rade bij enkele deskundigen.

Maatschappij is prestatiegericht

Onze maatschappij is heel doel- en prestatiegericht, en dat laat zich al voelen in de kleuterklas, menen die. Ze moeten kunnen meedraaien in een grote klas en ze worden getest op schoolrijpheid voor ze naar de lagere school kunnen gaan. De druk is niet alleen aanwezig op school, maar ook bij naschoolse activiteiten. Denk maar aan de hoge competitie bij een voetbalwedstrijd of de muziekschool. Deskundigen menen dat kinderen minstens één hobby moeten hebben waarbij er geen prestatiedruk is.

Huiswerk en keuzestress

In het lager onderwijs werkt bijna 1 kind op de 3 al een uur of (veel) langer aan zijn huiswerk, in het middelbaar besteden ruim 2 op de 3 kinderen twee uur of (veel) meer aan de huistaken. Dat brengt heel wat druk met zich mee, zeker voor kinderen die moeite hebben met studeren.

Daarnaast is er ook stress om de juiste studierichting te kiezen en de twijfels die daarmee gepaard gaan. De druk om de juiste keuze te maken, is groot. Hetzelfde geldt voor de hobby’s.

Pesten

Het is voor veel kinderen heel moeilijk om vriendschappen te sluiten op school. Vriendschappen tussen klasgenootjes kunnen ook voor spanningen zorgen. In de lagere school is 45% van de kinderen al eens gepest, in het middelbaar is dat 40%. Bij 1 op de 4 kinderen gebeurde dat meer dan eens, tot vaak.

Invloed van ouders

Een laatste, niet te onderschatten oorzaak, is dat ouders stress doorgeven. Ze werken vaak allebei en moeten dus veel plannen. Ook echtscheidingen en elke week pendelen tussen de ouders kunnen belastend zijn.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees