Mode

Zo ga je in stijl naar een communiefeest

Zo ga je in stijl naar een communiefeest

Foto: *

Binnenkort doen veel kinderen hun communie of lentefeest. Maar welke outfit draag je voor zo'n gebeurtenis? En mag je een kind een envelop met wat geld cadeau doen? Wij vroegen aan etiquettespecialist Kevin Strubbe hoe je naar een communiefeest gaat in stijl en volgens de regels van de beleefdheid.

'Voor communiefeesten is er niet echt een bepaalde dresscode', zegt Strubbe. Maar het is een zomers feest en dan mag je voor lichte kledij kiezen. Ik denk aan geel, blauw, wit en pasteltinten. Laat je jeans of je alledaagse kleding in de kast liggen.'

En als ze regenweer voorspellen? Dan is het perfect mogelijk om een paraplu of regenjas mee te nemen. 'Let er wel op dat deze geen afbreuk doen aan je kledij. Het zou zonde zijn dat je je zondagse kleren hebt aangetrokken en deze afwerkt met een schreeuwerig regenscherm met goedkope logo's', zegt Strubbe.

 

Outfit 1
Jurk - Pepe Jeans - 84,95
Sjaal - Athena Procopiou - 225 euro
Schoenen - Topshop - 64 euro
Clutch - Topshop - 13 euro
Outfit 2
Gedrappeerde blouse - H&M -  19,95 euro
Blazer - Ted Baker - 294 euro
Broek - Boss Orange - 195,95 euro
Schoenen - Kiomi - 79,95 euro
Clutch - Zara - 25,95 euroOutfit 3
Paraplu - Topshop - 20 euro
Loafers - Zara -  27.95 euro
Trenchcoat - Geox - 169,95 euro
Jurk - Sisley - 64,95 euro

Reserveschoenen
Wie nieuwe schoenen koopt voor een communiefeest, kan na enkele uurtjes (al dan niet na een danssessie) pijn beginnen te krijgen aan de voeten. Volgens Strubbe is het een goed idee om ballerina's mee te brengen. 'Net zoals dat een vrouw zich niet gaat maquilleren aan tafel,  gaan we deze switch van schoenen niet opvallend maar discreet doen. Uiteraard hou je er dan rekening mee dat ook deze schoenen bij je outfit passen. Je wil tenslotte geen mal figuur slaan op de familiefoto's.'

 


Ballerina's
Zilver - Royal ballerina's - 9 euro
Roze - Essentiel - 89,95 euro
Blauw - Hogl - 134,95 euro

 

Cadeau-etiquêtte
Tijdens communiefeesten wordt een kind overladen met cadeaus - onder meer met geld. Als je wil te werk gaan volgens de regels van de etiquêtte, zijn er volgens Strubbe een paar gouden tips die je je achterhoofd moet houden.

- Als gast let je er best op dat je een kaartje aan je cadeau hangt zodat de communicant nog weet van wie het geschenk komt.
- Vroeger gaven we geen geld of cadeaubonnen als geschenk omdat je hier erg duidelijk de waarde van kon aflezen. Maar deze etiquetteregel is geëvolueerd: we merken dat de cadeaubon vandaag op nummer één staat als geschenk.
- Als er expliciet om gevraagd wordt, kan je geld geven. Beter dat dan een geschenk waar het kind totaal niet blij mee is.
- Tip voor de ouders van de communicant: als we geld vragen als geschenk, is het belangrijk om erbij te vermelden waarom. Bijvoorbeeld: onze zoon spaart voor een nieuwe fiets of een computer. Mensen vinden het leuk als ze weten waarom ze geld geven.

DIY-tip
1. Zoek een stevig stuk papier met een leuke print in hartvorm. Of knip er een hartvormig vlak uit.
2. Draai het papier om zodat de witte kant voor je ligt.
3. Plooi de zijkanten van het hart naar het midden. Draai de bovenkant ook naar het midden - dit wordt de onderzijde van je envelop.
4. De envelop is nu klaar om je bon of geldsom in op te bergen.
5. Gewoon nog even sluiten met doorzichtige tape en afgeven maar!
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees