Nieuwe fietsstraat in Gent: Voldersstraat/Henegouwenstraat

Het stadsbestuur van Gent heeft vrijdagochtend een nieuwe fietsstraat geïnstalleerd, voor het eerst in het centrum van de stad: op de as tussen de Henegouwenstraat en de Zwartezustersstraat, met de Voldersstraat en de Jakobijnenstraat inbegrepen. Het wegdek knalrood schilderen, zoals indertijd werd gedaan met de Visserij en de Trekweg, wordt niet meer gedaan. De as werd ingedeeld met vijf verschillende stukken fietsstraat, die telkens aan een kruispunt ophouden en vlak erna weer ingaan. Omdat het ingaan van een fietsstraat telkens gemeld moet worden met een verkeersbord, zijn er ook een hele reeks borden geplaatst.

In een fietsstraat hebben fietsers per definitie voorrang, in beide richtingen. Ze mogen over heel de breedte van de rijbaan rijden. Auto's mogen niet voorbijsteken en hun snelheid mag nooit hoger liggen dan 30 km/u. De as tussen de Henegouwenstraat en de Zwartezustersstraat is een erg drukke route, voor de honderden fietsers die er dagelijks de stad doorsteken. Maar het is ook de enige route voor automobilisten om de stad te verlaten vanuit de centrumparkings.

De nieuwe fietsstraat, het stadsbestuur noemt het een fietsas, wordt vrijdagmiddag officieel geopend. Arbeiders brachten 's ochtends in alle vroegte al pictogrammen aan op het wegdek, herschilderden voetpaden en brachten aan zijstraten nieuwe haaientanden aan. Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw wil de as over de Henegouwen- en Voldersstraat veiliger maken voor fietsers omdat dagelijks honderden fietsers de route gebruiken. Eerder liet hij de Voldersstraat al doorknippen met drie paaltjes

Het is de derde fietsstraat in de stad, na de Visserij en de Trekweg in Mariakerke. De fietsstraat is een experiment van Gentse makelij, de mosterd werd gehaald in Duitsland en Nederland. De Visserij werd in 2011 als eerste straat in België ingericht als een fietsstraat, niet zonder slag of stoot. De straat werd volledig rood geschilderd.

Een fietsstraat heeft effect, wezen tellingen uit. Gent is er bijzonder trots op, ook al omdat het idee formeel werd verankerd in de verkeerswet. Maar het bleef voorlopig bij twee officiële fietsstraten: een stuk van de Visserij en een stuk van de Trekweg in Mariakerke. Er zijn plannen voor nog een hele reeks fietsstraten.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio