‘Brian De Mulder trouwt in Syrië met Nederlandse’

‘Brian De Mulder trouwt in Syrië met Nederlandse’

De 20-jarige Antwerpse Syrië-strijder Brian De Mulder is in Syrië in het huwelijk getreden met een Nederlandse genaamd Sara. Net zoals De Mulder verliet zij haar thuisland om in Syrië te gaan strijden tegen het regime Assad. Dat zegt Montasser AlDe’emeh, die radicalisering, Vlaamse Syriëstrijders en internationale jihad onderzoekt aan de UAntwerpen en KULeuven

De 17-jarige Sara waar Brian De Mulder mee in het huwelijk trad, kwam een tijd geleden in Nederland via vrienden in contact met de salafistische jihadistische ideologie. Daarop is ze zich volledig beginnen bedekken en kritiek beginnen uiten op haar familie. Haar ouders zijn ook moslim, maar niet praktiserend genoeg naar haar gevoel.

Volgens Montasser AlDe’emeh kon Sara er niet mee leven dat ze een goed leven had in Nederland terwijl haar broeders en zusters in Syrië worden afgeslacht. ‘Een ware gelovige helpt de onderdrukte Syriërs’, aldus Sara. De salafistische moslims die zich concentreren op de innerlijke jihad waren geen voorbeelden meer voor haar. De gewapende strijd tegen onrecht en de salafistische jihadisten die deze strijd voeren, waren nu haar helden. De ‘Islamitische Staat in Irak en de Levant’ zit in België maar ook in Nederland.

De ouders van Sara werden getipt door de politie dat hun dochter plannen maakte om naar Syrië af te zakken. Zij waren er echter van overtuigd dat hun dochter nooit zo ver zou gaan. Toch verdwijnt de 17-jarige net zoals Brian De Mulder destijds zonder een spoor na te laten.

Twee dagen na haar verdwijning kregen Sara’s ouders het bericht dat hun dochter Nederland verlaten had en met een vriendin op weg was naar Syrië. Via sympathisanten en tussenpersonen raakte Sara tot bij Brian De Mulder. Zonder toestemming van haar vader trad ze met De Mulder in het huwelijk. Het huwelijk werd voltrokken door een plaatselijke imam.

‘Overtuigd van keuze’

Volgens Montasser AlDe’emeh is Sara overtuigd van haar keuze. Ze liet hem verstaan dat ze volledig zelf en onafhankelijk de beslissing heeft genomen. Moslims zouden volgens de echtgenote van De Mulder niet in Nederland mogen blijven. Zij voelde er zich in elk geval niet goed. Ze kon niet meer verdragen dat ze omwille van haar Niqab werd nagewezen of uitgescholden.

Net zoals Brian De Mulder die beweerde dat Sharia4Belgium niets te maken had met zijn vertrek, zo benadrukt ook Sara dat niemand haar heeft geronseld, maar dat zij slechts Allahs woorden en regels heeft opgevolgd. Sara verlangt net als de vrouwelijke metgezellen van de profeet Muhammad naar het martelaarschap. Net zoals haar echtgenoot vindt ze dat ze in Syrië in tegenstelling tot in het Westen met eer en trots kan leven. In Nederland wonen wil Sara niet meer en ook Brian wenst nooit meer terug te keren.

‘In Nederland kunnen moslims niet met eer leven en de islam wordt er constant beledigd. Alleen al het voorbeeld van de laatst in elkaar geslagen zuster uit Eindhoven is een fijn voorbeeld. De profeet wordt er beledigd. De islam is meer dan vrede, liefde en harmonie’, aldus Sara.

Sara ligt er niet wakker van dat de Nederlandse regering haar niet terug zou willen. Met veel plezier is ze uit Nederland vertrokken. Sara begrijpt de moeders niet die het erg vinden dat hun zonen vertrekken. ‘De moslimmoeders horen hun zonen het huis uit te gooien, hen bevelen hun mannelijkheid na te gaan en op te staan voor het geloof van onze Heer Allah’, besluit Sara.

De Mulder: sinds januari 2013 in Syrië

Brian De Mulder vertoeft sinds januari 2013 in Syrië. Hij had zich bekeerd tot de islam en radicaliseerde na contacten met de voormalige leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem. In Syrië zou hij zich eerst bij de rebellen gevoegd hebben, om daarna aan te sluiten bij de ‘Islamitische Staat in Irak en de Levant’, een groep gelinkt aan Al-Qaeda.

Met zijn familie in België heeft hij nog amper contact. De Mulder was woedend omdat zijn familie had aangeklopt bij Vlaams Belang in hun zoektocht naar hem en klacht indienden tegen de ronselaars die hem hadden warm gemaakt voor de Syrische zaak. De Mulder zou zich toen in Damascus hebben bevonden. Later werd hij gesignaleerd in Aleppo.

In januari werd De Mulder door een Antwerpse rechter bij verstek veroordeeld tot 18 maanden cel en 6.000 euro boete voor het verhandelen van cocaïne. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding.

Sindsdien hoorden we nog tweemaal van De Mulder. In december 2013 verscheen er een video op Youtube waarin hij zou dreigen met aanslagen tegen de Belgische staat. Het ging om een ‘nasheed’: een muzikaal islamitisch gedicht. In het gedicht roept De Mulder moslims op de wapens op de te nemen en naar Syrië te komen vechten.

Hij bedreigde ook de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en Geert Wilders, de voorman van de Nederlandse anti-islampartij PVV: ‘De Crem, Wilders, de verraders vallen, let op voor bomauto’s.’ Bruna, de zus van Brian liet aan Montasser AlDe’emeh toen weten dat het haar broer niet was in die video.

In januari liet Brian De Mulder van zich horen naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan België. Die boodschap klonk eveneens als een dreigement.

Corrigeer

MEER NIEUWS