Babysit riskeert vijf jaar cel voor dood van peuter

ANTWERPEN - Het Openbaar Ministerie heeft voor de correctionele rechtbank vijf jaar cel gevorderd voor Miriam M. (33). De Surinaamse babysit zou een peuter van anderhalf jaar dooreen hebben geschud met fatale afloop. Naast opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg, wordt ze ook vervolgd voor schuldig verzuim. Ze had volgens de procureur onvoldoende toezicht gehouden, waardoor haar eigen zoontje van vijf de kans had gezien om de peuter meermaals tot bloedens toe te bijten.

De moeder, ook een Surinaamse, had haar zoontje op 26 juli 2013 afgezet bij de beklaagde in Antwerpen. Toen was er volgens haar nog niets met hem aan de hand. Miriam M. zegt dat de peuter al slaperig en apathisch was. Toen ze hem later die ochtend soep wilde geven, zag hij bleek en draaiden zijn ogen weg. Haar neef raadde aan om de moeder te bellen, maar dat deed ze niet.

Toen het jongetje helemaal verstijfde, wreef ze hem met knoflook en limoen in om de boze geesten te verdrijven. Pas toen hij niet meer reageerde, verwittigde ze de moeder en werden de hulpdiensten erbij geroepen. Het kind werd nog geopereerd, maar zijn toestand verslechterde snel. Hij bezweek twee dagen later aan de gevolgen van een hersenvliesbloeding.

'Moet ik boeten voor iets dat iemand anders gedaan heeft?'

Volgens de wetsdokters werd de peuter dooreengeschud, maar Miriam M. ontkent dat. 'Ik heb niets met hem gedaan. Ik heb zelf vijf kinderen en ik zou een kind nooit kwaad doen. Moet ik boeten voor iets dat iemand anders gedaan heeft?', zei ze tegen de rechters. Haar advocaat vindt het niet bewezen dat het hier om het 'shakenbabysyndroom' gaat en verwees naar de bevindingen van een tegenexpert.

'Die zegt in zijn verslag dat de hersenbloeding ook veroorzaakt kan zijn door een val en kinderen die pas lopen, vallen voortdurend. Dat kan ook bij de moeder thuis zijn gebeurd. Daar komt nog bij dat schudincidenten doorgaans gebeuren bij baby’s tot vijf maanden. Bij peuters die veertien kilo wegen, is dat iets moeilijker. Hij had ook geen grijpletsels op zijn armen', pleitte advocaat Pol Vandemeulebroucke.

Op het lichaam van de peuter werden wel oude en recente bijtsporen aangetroffen. Uit een tandonderzoek blijkt dat die door het 5-jarige zoontje van Miriam M. werden toegebracht. De beklaagde had daar nooit iets van gemerkt. De moeder en de oma van het jongetje vragen enkele tienduizenden euro’s schadevergoeding.

Vonnis op 3 juni.

Corrigeer

MEER NIEUWS