Meer financiële steun aan ouders en inzet op onderwijs moeten tij keren

Een op vijf Gentse kinderen geboren in armoede

Een op vijf Gentse kinderen geboren in armoede

In 2013 werden in Gent 68.895 voedselpakketten en warme maaltijden uitgedeeld, bijna twintigduizend meer dan in 2012 (49.153). Foto: archief/fvv

GENT -

De kinderarmoede staat op een triest hoogtepunt in Gent. Één op vijf kinderen in de stad wordt geboren in kansarmoede. Een nieuwe armoedebeleidsplan met meer financiële steun voor de armste gezinnen en een nieuwe aanpak in scholen moet het tij keren.

Een nieuwe studie, die de basis moet vormen voor het armoedebeleid in Gent de komende jaren, toont alarmerende cijfers over de armoede in de stad, vooral bij jongeren en kinderen. Meer dan één op vijf kinderen in Gent wordt geboren in een kansarm gezin. Dat aandeel stijgt sinds 2004.

‘Veel armoede-indicatoren blijven gelijk in Gent, maar aangezien de stad groeit, kunnen we aannemen dat de armoede in gelijke mate toeneemt’, klinkt het in de studie.

De KRAS-diensten, een groep van dertien armoede-organisaties, deelden in 2013 in Gent 68.895 voedselpakketten en warme maaltijden uit. Dat zijn er bijna twintigduizend meer dan in 2012 (49.153). In totaal kwamen 12.865 personen om hulp vragen bij de KRAS-diensten in 2012. Een derde daarvan waren minderjarig, goed voor 4.375 kinderen.

Dakloze jongeren

Het aantal dakloze jongeren stijgt in Gent. Bij de cel Jongerenwerking van het OCMW, die jongeren met woonproblemen opvolgt, kwamen er vorig jaar 155 nieuwe jongeren terecht. Meer dan de helft daarvan (81 jongeren) was dakloos. De cel volgde vorig jaar in totaal 405 jongeren tussen de 18 en 25 jaar op, dubbel zoveel als in 2009 (197).

Om het tij te doen keren heeft het Gentse stadsbestuur een nieuw armoedebeleidsplan klaar. Prioriteit nummer één is de aanpak van kinderarmoede. ‘We voorzien elk jaar 250.000 euro extra financiële hulp. Een groot deel daarvan zal gaan naar gezinnen met problemen, onder andere om schoolfacturen te betalen’, zegt schepen van Armoedebestrijding Rudy Coddens.

Lees het volledige artikel in De Gentenaar van woensdag 21 mei.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio