Explorado leert kinderen al spelend alles over wetenschap

Opvolger van Earth Explorer opent eindelijk zijn deuren

Ook voetbal komt in het park aan bod. Zo is er een opdrachtenparcours rond het WK. Foto: efo

Oostende -

Explorado, de opvolger van het wetenschapspark Earth Explorer, opent vandaag de deuren. Het avonturen- en kennispark aan de Fortstraat wil vooral kinderen op een speelse manier kennis laten maken met wetenschap. Maar ook voetbal krijgt een centrale plek.

Na anderhalf jaar stilte brengt de nieuwe eigenaar Blueprint Entertainment vanaf vandaag weer leven in het gebouw dat in de volksmond nog steeds bekend staat als het Frimoutcentrum.

‘We investeerden 1 miljoen euro en brengen het concept van Explorado Duisburg naar Oostende’, zegt ceo Mike Boris. Dirk Frimout blijft wel een rol spelen in het wetenschapspark. De eerste attractie verwijst nog altijd naar zijn ruimtereis en ook de Apollo, een attractie die je vijf meter hoog schiet, blijft behouden.

‘We werken rond de vier natuurelementen en hebben de sterke troeven zoals de Tornado, het weerstation en de simulatie van een aardbeving behouden’, zegt Carine Casteleyn.

Explorado legt wel meer de nadruk op opdrachten. Kinderen tussen 5 en 14 jaar kunnen via vijftig opdrachten en simulaties op een speelse manier kennismaken met wetenschap. Binnenin komt voor kleuters een verkeersparcours en buiten komt een construction-zone waar kinderen zullen kunnen bouwen.

In de grote centrale zone op de benedenverdieping speelt Explorado in op de actualiteit met een opdrachtenparcours rond het WK voetbal waar ook KVO zijn medewerking aan verleende.

‘We willen ook fysica en chemie aanschouwelijk maken. Dat zal gebeuren in kleine laboratoria. In het centrum liggen twee zones waar onze mensen uitleg en demonstraties zullen geven. Blikvanger wordt de olifantenpasta, waarbij een chemische reactie veel schuim veroorzaakt. In elk lab zitten vier tot vijf experimenten’, zegt manager Stijn Boone. Bedoeling is om op vaste tijdstippen die demo's aan te bieden.

Gisteren werd alles in gereedheid gebracht voor de opening vandaag. Ook de nieuwe slinger van Foucault, weliswaar nog in Duitse versie, werd getest. ‘Het gaat er altijd hectisch aan toe, maar we zullen klaar zijn’, zegt Mike Boris.

De ambities zijn groot want in het eerste jaar wil Explorado minstens 80.000 bezoekers halen. Er werken dertien mensen, maar dat aantal zal tijdens de zomer uitgebreid worden naar een twintigtal.

Explorado is elke dag open van 10 tot 18 uur, tot eind oktober. Tickets kosten 14,95 euro. Een gezin (drie personen) betaalt 35,95. Groepen komen er in aan 5,95 euro.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio