AMERICAN FOOTBALLIZEGEM TRIBES - OSTEND PIRATES 8-12

Tribes en Pirates staan op eigen benen (met vallen en opstaan)

Tribes en Pirates  staan op eigen benen (met vallen en opstaan)

De Tribes trekken in de aanval, maar de Pirates winnen wel de derby. Foto: Bart Vandenbroucke

Izegem / Oostende -

West-Vlaanderen telt dit seizoen twee ploegen in het American Football. Zondag speelden de Izegem Tribes en de Ostend Pirates hun eerste derby na de splitsing van de West-Vlaanderen Tribes.

Tot voor twee jaar beheersten de West-Vlaanderen Tribes het wereldje van het American Football in ons land met zes titels op rij. West-Vlaanderen Tribes was het resultaat van een samenwerking tussen Oostende en Izegem, wat uiteindelijk tot een succesvolle samensmelting en fusie leidde. De ploeg speelde afwisselend in Izegem en Oostende, maar na enige tijd was niet iedereen daar nog gelukkig mee. Vooral de Oostendse clan zat in 2011 met een slecht gevoel en besloot zich weer af te scheuren. In Izegem bleven ze verweesd achter.

‘Ze hebben toen een dolk in onze rug gestoken. Dat is nu vergeven maar niet vergeten’, aldus Izegem-coach Stefaan Degrendele. ‘Sportief was de splitsing zeker geen goede zaak, want met twee ben je sterker dan alleen. Het klopt dat er na al die titels misschien wat verzadiging de club was binnengeslopen en dat we ook aan het einde van een generatie waren gekomen, maar er waren volgens ons andere en betere oplossingen mogelijk dan een splitsing. Nu waren wij plots meer dan de helft van onze ploeg kwijt en moesten we helemaal opnieuw beginnen. We wonnen voorlopig slechts één keer, maar we zijn toch tevreden omdat we progressie merken. We kunnen ook rustig verder groeien, want degraderen is niet mogelijk.’

Ondanks de onderlinge naijver verliep de derby van zondag sportief. De Ostend Pirates staan derde en hebben nog altijd uitzicht op een plaatsje in de Play-offs. De kustploeg won de derby met 12-8.

‘We beschikken over een jonge maar erg talentvolle ploeg’, aldus Glenn Michiels, die voorzitter maar ook nog altijd speler van de Pirates is. ‘Frederik Georges coacht de ploeg en Frans Heuvicq is consulting coach: dat werkt prima. Als we onze twee resterende matchen winnen, zitten we in de Play-offs. Dat zou een groot succes zijn, want het is pas ons eerste officiële seizoen. Na de splitsing moesten we één jaar wachten. We namen wel de juiste beslissing, want de afstand tussen Oostende en Izegem was te groot. Logistiek was het niet meer mogelijk om verder te doen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio