BRUSSELS GEWEST

BRUSSELS GEWEST. PS of MR? Socialisten gaan haasje over

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) links en Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) rechts. Foto: belga

Wie wordt de grootste in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Het wordt wellicht wachten tot de allerlaatste resultaten, want MR en PS gaan er nek-aan-nek. Door technische problemen zal het verdict pas maandag in de loop van de dag vallen. De Open VLD'ers kunnen nu al op beide oren slapen: zij blijven de grootste Vlaamse partij in Brussel.

LAATSTE UPDATE: 8:51 uur
 

Door informaticaproblemen duurde het tot maandagochtend eer er zicht was op de Brusselse resultaten. In Schaarbeek was er op de dag van de verkiezingen zelfs geen enkel resultaat bekend. De problemen verleidden PS'er Jean-Claude Marcourt tot een rijmende tweet:


Binnenlandse Zaken liet om 4.20 uur weten dat er dankzij de inzet van specialisten een technische oplossing is gevonden voor de problemen in Brussel. 'We publiceren de resultaten van de verschillende lijsten waarvoor de magistraten (voorzitters van de kantonhoofdbureau's) hebben aanvaard langer te blijven of terug te keren', luidde het. De resultaten zijn nu volledig voor de kantons Sint-Gillis, Brussel, Schaarbeek, Sint-Joost en Elsene. Ontbreken nog: Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Ukkel, waar enkel voorlopige resultaten gepubliceerd werden.

Naarmate er meer uitslagen bekend raken, kantelt de situatie, nadat de MR eerst een tik leek te gaan uitdelen aan de Franstalige socialisten. De PS ligt met 506 bureau's op een totaal van 717 weer op kop bij de Franstaligen, met 26 procent. De socialisten doen het vooral goed in de kantons van Brussel-stad en Schaarbeek. Op de tweede plaats staat de MR (22,5 procent), fors minder dan de 29,8 procent bij de vorige stembusgang toen de liberalen nog samen waren met het FDF. Die partij bekleedt de derde plaats (15,6 pct), gevolgd door cdH (11,6 procent), Ecolo (10,6 procent) en PTB*PVDA-GO (4 procent).
Bij de Vlaamse stemmen ligt Open Vld op kop (27,6 procent), voor Groen (19,5 procent), sp.a (18,2 procent), N-VA (16,7 pct), CD&V (11,2 procent) en het Vlaams Belang dat voorlopig nipt de kiesdrempel haalt (5,1 procent).

Open VLD haalt kwart Vlaamse stemmen

In het Brusselse parlement zijn 89 zitjes, waarvan 17 sowieso voor de Vlaamse partijen zijn. Zij strijden onderling binnen de eigen taalgroep.


Met driekwart van de stembureaus geteld, lijken de Nederlandstalige zetels in het Brussels Parlement grondig door elkaar geschud. Regeringspartijen Open Vld en Groen halen elk een extra zetel binnen, terwijl coalitiepartner CD&V er één moet prijsgeven. Oppositiepartij N-VA stijgt van één naar drie zetels.

Open Vld staat afgetekend op kop met 27,66 procent (+4,6%), goed voor vijf zetels. Groen volgt voorlopig met 19,51 procent (+8,31%; 3 zetels), net voor sp.a met 18,09 procent (-1,37%; 3 zetels). N-VA haalt voorlopig 16,36 procent (+11,37%; 3 zetels) en springt zo over regeringspartij CD&V, die terugvalt tot 11,34 procent (-3,5%; 2 zetels).

Vlaams Belang verliest ook in het Brussels Parlement veruit het meest (-12,36%) en strandt op 5,15 procent. Dat levert nog één zetel op. In 2009 kreeg het VB nog drie parlementsleden, maar daarvan liepen er tijdens de legislatuur twee over.
 

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees