Even verdachte opgepakt, maar later weer vrijgelaten

Killer richt bloedbad aan in Joods Museum: 3 doden

De politie organiseerde meteen een uitgebreid sporenonderzoek. Foto: rtr

BRUSSEL - Een meedogenloze schutter heeft gisteren op klaarlichte dag in hartje Brussel drie personen doodgeschoten in het Joods Museum. Een vierde slachtoffer verkeert nog altijd in levensgevaar. De dader schoot blindelings de lader van zijn automatisch geweer leeg. Op nauwelijks enkele meters van de Zavel, waar op dat ogenblik een massa volk van het warme weer genoot.

Het was net geen 16 uur toen plots een sportwagen, volgens getuigen een Audi, in de Minimenstraat in de Brusselse Marollen in dubbele file voor de ingang van het Joods Museum stopte. Nog voor iemand iets kon ondernemen, stapte een man gewapend uit de wagen. Hij begaf zich zonder aarzelen naar het Joods Museum en schoot er zijn geweer leeg.

Marc Weberman was op dat ogenblik aan de slag in een immobiliënkantoor, rechtover het museum. ‘Het geroezemoes van het volk werd plots onderbroken door een salvo van een zestal schoten’, vertelt hij. ‘Ik was eerst niet zeker of het wel om schoten van een vuurwapen ging. Ik ben rechtgestaan om te gaan kijken wat er gaande was. Toen hoorde ik een tweede salvo. Er werden minstens even veel schoten als de eerste keer afgevuurd. Ik ben naar buiten gegaan. Getuigen zegden dat zij een sportwagen in volle vaart hebben zien wegscheuren.’

Reynders belt hulpdiensten

Meteen na de schoten brak in de Minimenstraat paniek uit. De mensen stoven in alle richtingen uiteen. Vicepremier Didier Reynders (MR) genoot op dat ogenblik samen met zijn vrouw om de hoek op een terrasje van een koffie.

‘Een vrouw stormde in paniek op mij af. Met haar dochtertje. Wij moeten hier weg, meneer de minister. Er is geschoten, vertelde ze mij. Ik ben meteen naar de plaats getrokken die zij mij aanwees. In de hal van het museum heb ik twee slachtoffers zien liggen. Zij baadden in het bloed. Dat was echt shockerend.’

‘Ik heb de hulpdiensten verwittigd en die waren zeer snel ter plekke. Terwijl zij de slachtoffers de eerste hulp toedienden, hoorde ik een vrouw vertellen dat zij de nummerplaat van de auto genoteerd had waarin de dader(s) gevlucht waren. Ik kon haar overtuigen ter plekke te blijven om dit zo snel mogelijk aan de politie mee te delen.’

Twee werknemers geraakt

In het museum werden de hulpverleners met een waar bloedbad geconfronteerd. Drie personen, twee vrouwen en een man, hadden de kogelregen niet overleefd. Alle slachtoffers werden door een of meerdere kogels geraakt in het gezicht en in het bovenlichaam. Zeker een van hen werkte als vrijwilliger in het museum.

Een vierde slachtoffer, een man die pas sinds enkele maanden in het museum werkte, raakte levensgevaarlijk gewond. Hij werd in allerijl naar het Sint-Pietersziekenhuis overgebracht, waar hij meteen geopereerd werd. Gisteravond was nog niet duidelijk of hij het zou halen.

Klopjacht op dader

Intussen opende de politie de klopjacht op de dader(s) van de moordpartij. De nummerplaat die de dame genoteerd had, bleek inderdaad een belangrijke inlichting. Op basis daarvan kon de politie nauwelijks twee uur na de aanslag de bewuste sportauto onderscheppen. De chauffeur werd opgepakt en ondervraagd. Hij bekende dat hij kort voordien voorbij het museum was gereden, maar hij ontkende met klem dat hij iets met de schietpartij te maken heeft. Gisteravond laat liet het parket weten dat de man niet langer verhoord wordt als verdachte maar als getuige.

Ooggetuigen beweerden dat zij een (tweede?) dader te voet hadden zien vluchten. Van die man was gisteravond nog geen spoor. De politie hoopt hem aan de hand van de beelden van bewakingscamera’s te kunnen identificeren.

Motief onduidelijk

‘Over het motief van de feiten hebben wij tot dusver geen enkel objectief gegeven’, zei het parket gisteren. ‘Wij kunnen op dit ogenblik ook nog niet zeggen of het om een aanslag gaat dan wel om een moord.’

Voor heel wat getuigen leed het gisteren evenwel geen twijfel dat het bloedbad door antisemitisme was geïnspireerd.
 

Lees in het Nieuwsblad op Zondag waarom het Joods Museum het gemakkelijkste doelwit was

Corrigeer

MEER NIEUWS