Veiligheidsmaatregelen en dreigingsniveau blijven behouden

Politie geeft beelden vrij van schutter in Joods Museum

BRUSSEL - De politie heeft zondagnamiddag beelden vrijgegeven van de schutter die zaterdag drie mensen doodschoot in het Joods Museum in Brussel. Een vierde slachtoffer vecht nog voor zijn leven in het ziekenhuis. Intussen werd tijdens een overleg van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet met de vertegenwoordigers van de Belgische joodse gemeenschap en met de voorzitter van het Europees Joods Congres, in aanwezigheid van OCAD, het Crisiscentrum en de federale politie op haar kabinet. beslist dat de genomen veiligheidsmaatregelen en het dreigingsniveau 4 behouden blijven.

In twee videofilms is de dader te zien die over straat wandelt. Op de beelden van de derde film is te zien hoe de dader in het Joods Museum een vuurwapen uit een tas haalt, begint te schieten, en weer wegvlucht. Ook een van de stilstaande beelden die de politie verspreidde, toont hem al schietend. Naast een ander stilstaand beeld, van de dader op straat, en een plannetje van de omgeving van het museum toont de politie ten slotte nog de afbeelding van een kalasjnikov-schoudervuurwapen met uitklapbare kolf waar de dader van gebruik zou gemaakt hebben.

'De dader heeft een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en verplaatst zich soepel', klinkt het in een persoonsbeschrijving. 'Hij droeg een pet van donkere kleur met een lichtkleurig logo op de linkervoorkant. Hij droeg lichtblauwe bovenkledij met een lichtkleurig logo ter hoogte van de linkerborst, een broek van donkere kleur en schoenen van donkere kleur met lichtkleurige zolen. Hij droeg een donkerkleurige zak met schouderriem, met een klein wit logo en een andere donkere sportzak tevens met een lichtkleurig logo.'

Volgens de politie vond de dodelijke agressie zaterdag plaats rond 15.50 uur in de Miniemenstraat in Brussel. De dader vluchtte nadien te voet weg in de Kandelarenstraat in de richting van de Hoogstraat in Brussel, in de Marollenwijk, waar hij verdwenen is.

De politie vraagt iedereen die mogelijk de verdachte heeft gezien of informatie heeft over de zaak om het gratis nummer 0800/30.000 te bellen. De anonimiteit wordt gewaarborgd.

Meer informatie op de website www.polfed-fedpol.be.

Honderden mensen aan Justitiepaleis

Aan het Brusselse Justitiepaleis zijn zondagnamiddag enkele honderden mensen samengekomen om hun solidariteit uit te drukken aan de families van de slachtoffers. De actie was een initiatief van de Centre d'Action laïque (CAL), de Franstalige vleugel van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen.

Volgens de politie ging het om 500 à 1.000 mensen. Zij hielden één minuut stilte ter nagedachtenis van de dodelijke slachtoffers. Er werden ook kaarsen aangestoken. 'Met deze bijeenkomst willen we in de eerte plaats onze solidariteit uitdrukken tegenover de families van de slachtoffers en de joodse gemeenschap', zei Henri Gutman, ondervoorzitter van het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB).

Overleg

De vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap en de minister hebben alle veiligheidsmaatregelen die genomen zijn en nog genomen zullen worden, één voor één besproken. Het gaat om maatregelen zowel voor de plaatsen met een fysieke aanwezigheid van personen van de joodse gemeenschap, alsook om joodse instellingen waar niet noodzakelijk personen aanwezig zijn, en dat voor het hele land.

De joodse gemeenschap van haar kant heeft de wens geuit om 'haar activiteiten gewoon voort te zetten zoals voorheen'. De scholen, synagogen, culturele centra, ... zullen blijven functioneren in een context van verhoogde veiligheid met een permanente aanwezigheid van de politie.

In een persbericht liet het museum in de nacht van zaterdag op zondag nog weten dat het geen verklaring heeft voor het motief van de dader.

Twee toeristen, een werknemer en een vrijwilliger

'Het is een echte schokgolf die ons zaterdag heeft getroffen', luidt het. Volgens het persbericht drong een gewapende man tussen 15.30 uur en 16.00 uur het museum binnen. Hij schoot eerst op een koppel toeristen aan de ingang van het gebouw, waarna de loketbediende getroffen werd, net als een vrijwilliger van het museum. 'In dit stadium hebben we nog geen informatie of uitleg voor de motieven van deze afschuwelijke daad. Het is een echte tragedie voor onze instelling, en nochtans was er niets die dit kon doen vermoeden'.

De twee toeristen zijn Israëliërs heeft de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekendgemaakt. 'Het gaat om een koppel Israëliërs van in de vijftig die in Tel Aviv wonen', aldus woordvoerder Yigal Palmor, zonder meer details vrij te geven. Volgens de Israëlische krant Jerusalem Post gaat het om Emanuel en Miriam Riba.

'Vierde slachtoffer overleden'

Over het lot van het vierde slachtoffer heerst nog onduidelijkheid. De man werd in 'extreem kritieke toestand' naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een technicus die in het museum werkte.

Het Joods Museum meldt zondagnamiddag dat de man in het ziekenhuis bezweken is aan zijn verwondingen, maar dat werd nog niet officieel bevestigd. Het parket van Brussel benadrukte nogmaals dat hij niet overleden is, maar in het ziekenhuis nog steeds voor zijn leven vecht.

Sympathisanten leggen bloemen neer 

Tal van mensen hebben zondag bloemen neergelegd aan het Joods Museum. Ook een rabbijn van de joodse gemeenschap van de Europese wijk Schuman legde bloemen neer.

'Vertrouwen in justitie en politie'

Het Europees Joods Congres heeft in Brussel een crisiscentrum geopend en een website die updates geeft over de aanslag in het Joods Museum, zo heeft de gezaghebbende Israëlische krant Jerusalem Post zondag zonder bronvermelding gemeld.
De website werd enkele uren na de bloedige aanslag operationeel, weet het dagblad nog.

Het Joods Museum zegt dat zijn gedachten in de eerste plaats uitgaan naar het personeel, de bezoekers, de ouders en vrienden van de slachtoffers en naar de hele joodse gemeenschap. 'Het is een gevoel van droefenis en afschuw die ons overvalt. We hebben alle vertrouwen in justitie en politie dat zij de schuldige zullen vinden en een licht werpen op deze tragedie'.

Maandag is het museum gesloten, maar zonder tegenadvies zal het dinsdag om 12 uur opnieuw de deuren openen. 'Het personeel en de raad van bestuur zullen aanwezig zijn'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees