OVERZICHT. Welke coalities zijn mathematisch mogelijk?

OVERZICHT. Welke coalities zijn mathematisch mogelijk?

Foto: *

De moeder der verkiezingen is voorbij en N-VA is zowel op Vlaams als federaal vlak de grootste partij. De Vlaams-nationalisten doen het nog een pak beter dan bij de federale verkiezingen van 2010, maar is het ook een garantie op een zitje in de regering? N-VA-voorzitter Bart De Wever maakt zich sterk dat zowel op Vlaams als op federaal niveau 'veel logische combinaties' mogelijk zijn. Een overzicht van de mogelijke coalities, met verwachtingen op basis van 80% van de stemmen.

Bekijk hier een overzicht van alle verkozenen

In het Vlaams parlement zijn er 124 zetels. De partijen die samen 63 zetels kunnen vormen, hebben dus een coalitie bijeen. Dat geeft de volgende opties.

N-VA + CD&V: Met respectievelijk 43 en 27 zetels hebben de ex-kartelpartners eigenlijk genoeg aan elkaar om een meerderheid te vormen in de Vlaamse regering. De twee partijen hebben dan 70 zetels en kunnen Liesbeth Homans en Kris Peeters laten uitvechten wie minister-president wordt.

N-VA + CD&V + Open VLD: Of misschien nemen deze twee partijen er nog een derde partij bij om een overweldigende meerderheid bijeen te sprokkelen? Een derde partij zou dan bijvoorbeeld Open Vld kunnen zijn, dat op 19 zetels in het Vlaams parlement afstevent. Maar het is de vraag of een partij die mathematisch overbodig is wel wil meestappen in een coalitie.

N-VA en Open VLD kunnen volgens de verwachtingen net niet samen in een Vlaamse regering stappen: met 43 en 19 zetels hebben ze samen 62 zetels, of net één zetel te kort om een meerderheid te vormen. Het wordt afwachten of de laatste resultaten verandering brengen voor een mogelijke geel-blauwe coalitie.

Klassieke tripartite: Hoewel N-VA de grote overwinnaar van deze verkiezingen is, is een zitje in de regering geen evidentie. Volgens de verwachtingen blijft een klassieke tripartite met CD&V, SP.A en Open VLD ook mogelijk. De drie partijen hebben met respectievelijk 27, 18 en 19 zetels een nipte meerderheid met 64 zetels, maar het is genoeg voor een coalitie.

Bekijk de volledige zetelverdeling voor het Vlaams parlement.


Federale Kamer:

Op het federale vlak zijn nagenoeg dezelfde combinaties mogelijk. Daar zijn, door de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, slechts 87 Vlaamse zetels te verdelen. Daar is er dus voldoende aan een combinatie van 44 zetels om aan een Vlaamse meerderheid te komen. Al moet de kanttekening worden gemaakt dat er in de vorige regering Di Rupo I evenmin een Vlaamse meerderheid aanwezig was. Veel hangt daar dus af van de Waalse tegenpartijen. 

N-VA + CD&V (+ Open VLD): Ook op federaal niveau hebben de ex-kartelpartners aan elkaar genoeg om een Vlaamse meerderheid in de Kamer te vormen. Met 34 en 18 zetels komen de partijen uit op een mooie 52. Nemen ze er Open VLD (14 zetels) nog bij dan hebben ze uitzicht op 66 zetels, of meer dan een driekwartmeerderheid. Al blijft de vraag of Open VLD dan zal instemmen met een zitje in een regering waar ze, net als bij het voorbeeld in het Vlaams parlement, mathematisch overbodig is?

Ook op federaal vlak blijft een klassieke tripartite met CD&V, SP.A en Open VLD mogelijk. Met respectievelijk 18 ,12 en 14 zetels komen de drie klassieke partners uit op 44 zetels, of een nipte meerderheid.

Een combinatie van N-VA en Open VLD lijkt hier overigens wél mogelijk. Met 34 en 14 zetels zou de geel-blauwe coalitie uitkomen op 48 zetels, een duidelijke Vlaamse meerderheid. 

Bekijk de volledige zetelverdeling op federaal vlak.

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS