Johan Danen naar Vlaams parlement voor Groen

Johan Danen naar Vlaams parlement voor Groen

Johan Danen. Foto: kvh

Hasselt / Bilzen -

Groen heeft met Johan Danen voor het eerst sinds jaren opnieuw een Limburgs volksvertegenwoordiger in het Vlaams parlement. ‘We hebben er keihard voor gewerkt’, zegt Johan Danen.

Bilzenaar Johan Danen kreeg gisteren de ene felicitatie na de andere in de PXL in Hasselt. Na maanden van stevig campagne voeren, pikte hij zijn job als docent opnieuw op. Maar niet voor lang, want de kersvers verkozene wil zich volledig op zijn werk als parlementslid storten. ‘Ik doe mijn werk als docent heel graag. Ik geef aan de PXL vakken in human resources en internationalisering en aan de UHasselt doceer ik vakken in de sociologie en medische sociologie.’ Johan Danen is socioloog en econoom van opleiding.

In 2007 nam hij voor het eerst deel aan de verkiezingen. ‘Ik heb als voorzitter van Groen Limburg en de derde keer als lijsttrekker de voorbije jaren hard gewerkt aan de opbouw van Groen in Limburg. We hebben de voorbije jaren telkens geflirt met de kiesdrempel. Dat we het hier zo moeilijk hadden heeft enerzijds te maken met het sociaaldemografisch profiel van onze provincie, maar anderzijds worden we ook te vaak geassocieerd met een partij die voor de bloemen en de bijen is. En dan denkt de kiezer dat we in een groene provincie als Limburg niet nodig zijn. Dat terwijl we voor zoveel meer staan.’ En dat heeft de partij de voorbije weken proberen te bewijzen met een paar zeer inhoudelijke campagneacties, zoals de actie tegen het schaliegas, acties rond energie en een actie tegen de lange wachtlijsten in de kinderopvang.

Johan Danen hoopt dat hij zich straks in Brussel met een aantal speerpunten die hij zelf belangrijk vindt, kan bezighouden. ‘Dan denk ik aan het onderwijsdossier. Limburg is de provincie waar het aantal leerlingen in het technisch en beroepsonderwijs het sterkst afneemt. En dat terwijl we nood hebben aan toptechnici’, zegt hij. ‘Anderzijds wil ik ook werken aan een betere mobiliteit. Het NMBS-dossier is een federale materie, maar ik vind dat we ook op Vlaams niveau moeten kunnen meebeslissen en dat we daar een sterk Limburgs front moeten vormen voor een beter openbaar vervoer in onze provincie. Ook denk ik dat de spartacuslijn naar het noorden de tweede lijn moet zijn die aangelegd wordt.’

Om zich echt ten volle te kunnen geven als Vlaams parlementslid zal hij na het einde van dit schooljaar zijn werk als docent stopzetten. ‘Het is jammer dat ik afscheid moet nemen, maar een mens moet keuzes maken. Een voltijdse job als docent is niet te combineren met het werk van het parlementslid, want ik wil er ook nog voor mijn gezin en mijn drie zonen van vijf, negen en elf jaar zijn’, zegt hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio