Advocaat Eskimo-pater noemt misbruik ‘pure fictie’

Advocaat Eskimo-pater noemt misbruik ‘pure fictie’

Foto: rr

Op het proces tegen de Vlaamse pater Erik Dejaeger (66) in het Canadese Iqaluit mogen de betrokken partijen deze week hun eindpleidooi houden. De advocaat van de pater noemde de getuigenissen van de slachtoffers ‘pure fictie’.

Dejaeger staat al sinds november terecht in Iqaluit op beschuldiging van grootschalig kindermisbruik. Hij leefde tussen 1978 en 1982 als missionaris op het eilandje Igloolik. Hij zou in die periode 38 Inuit-kinderen hebben misbruikt, evenals vier honden.

De pater bekende bij de start van zijn proces de aanranding van acht kleine jongens. De rest is verzonnen, zegt hij.

Zijn advocaat Malcolm Kempt overliep in zijn eindpleidooi één voor één de getuigenissen van de slachtoffers. Velen deden dat met tranen in de ogen, en durfden Dejaeger nog steeds niet aankijken in de rechtszaal. ‘Pure fictie’, zo noemde de advocaat hun verhalen.

De raadsman probeerde de rechter op tegenstrijdigheden te wijzen. Zo zei één vrouw dat ze na een verkrachting door Dejaeger op een wc was gezet, terwijl er in de pastorie geen toilet was. Een andere getuige meende dat Dejaeger een zwarte soutane droeg, iets wat de pater Oblaat nooit aanhad. ‘Deze verhalen passen veeleer in een Hollywoodfilm’, aldus Kempt.

Vandaag komt het openbaar ministerie aan het woord. Een vonnis wordt pas in de herfst verwacht.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees