Angèle en Kamiel tonen laatste keer hun cactussen

Angèle en Kamiel tonen laatste keer hun cactussen

Angèle en Kamiel tussen de cactussen in een van hun serres. Foto: fg

Tielt -

25 jaar na hun eerste tentoonstelling tonen Kamiel Van Cauwenbergh en zijn vrouw Angèle voor het laatst hun unieke verzameling cactussen.

Wat in 1972 begon met een eerste aankoop van een cactus in een tuincentrum in Aarschot, groeide bij het tweetal uit tot een passie en een hobby die ze meer dan 25 jaar volhielden.

Maar nu ze beiden een jaartje ouder geworden zijn en weinig of geen plaats meer hebben om nieuwe cactussen te planten, stoppen ze er definitief mee. Hun duizenden cactussen en cristaten, die in feite vervormde cactussen zijn, blijven ze koesteren maar de tentoonstellingen voeren ze af. ‘We kochten een eerste cactus omdat de plant er mysterieus uitzag en dan ook nog mooi bloemetje droeg’, vertellen Angèle en Kamiel. ‘Van een kwam twee en al snel leerden we dat er heel wat liefhebbers waren die bloemen met naalden op de knollen staken. Dat wilden wij niet. Onze eerste planten dienden we te overwinteren in huis, maar mijn vrouw vond dat maar niets. Dus bouwden we een eerste kleinere serre. Die puilde al snel uit en er werd bijgebouwd tot de oppervlakte die er nu staat. Nu kampen we opnieuw met plaatsgebrek’, vertelt Kamiel.

Diverse vormen

Het echtpaar sloot zich aan bij de club Cactusweelde op de Schoterheide in Tessenderlo en leerde daar de knepen van het zaaien, stekken en onderhouden van de cactussen. Dat wierp zijn vruchten af. Hoeveel planten in de meest diverse vormen en formaten ze nu juist bezitten, weten ze niet maar het zijn er duizenden. ‘Het wordt zwaar om ze allemaal te onderhouden en daarom stoppen we dit jaar na 25 tentoonstellingen. De cactussen houden we wel. Op 29, 30 en 31 mei en zondag 1 juni van 10 tot 18 uur nodigen we alle cactusliefhebbers uit voor de laatste tentoonstelling’, besluit Kamiel. Inkom is gratis.

Begijnenbosweg 10 in Tielt

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio