Jeroen Olyslaegers ontvangt Arkprijs van het Vrije Woord

Jeroen Olyslaegers ontvangt Arkprijs van het Vrije Woord

Jeroen Olyslaegers Foto: BELGAIMAGE

Schrijver en culturele duizendpoot Jeroen Olyslaegers heeft woensdagavond de 64ste ‘Arkprijs van het Vrije Woord’ in ontvangst mogen nemen.

Dat is een louter symbolische prijs die in 1951 in het leven werd geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van diens Nieuw Vlaams Tijdschrift (NVT), om personen te bekronen die zich ‘actief inzetten voor de vrijheid van denken’. Meer dan zestig jaar later is het Arkcomité nog steeds actief en blijft het nieuwe leden aantrekken.

Olyslaegers is 47 en onder meer bekend van zijn theaterstukken en als oprichter van het multimediacollektief ‘Glamor is Undead’. Hij is echter ook actief in de plastische kunsten, de film en schrijft politieke columns, momenteel voor De Morgen. Zijn laatste podiumperformance is ‘Geletterde Mensen’, dat hij samen met Joost Vandecasteele uitwerkte.

Volgens de jury van de Arkprijs verdient Olyslaegers de bekroning omdat hij ‘oprecht maatschappelijke engagement in woorden en initiatieven’ vertoont en het publieke forum gebruikt om schrijnende maatschappelijke toestanden aan de kaak te stellen en met die stellingname tegen de mainstream in te gaan.

Vorig jaar ging de Arkprijs van het Vrije Woord nog naar econoom Paul De Grauwe. Andere bekende laureaten op de imposante erelijst zijn onder meer David Van Reybrouck, Wannes Van de Velde, Maurice De Wilde en Hugo Claus.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees