Tot zeven jaar cel voor invoer van 90 kilo cocaïne

Hoboken -

De rechtbank van Antwerpen heeft negen beklaagden veroordeeld voor de invoer van 90 kilo cocaïne. Kopstuk Anthony V.C. uit Schilde kreeg een boete van 27.500 euro, bovenop een eerdere celstraf van acht jaar en 110.000 euro boete voor gelijkaardige feiten. Willem P. uit Breda, die ook een leidinggevende rol had, kreeg zeven jaar cel. Voor de andere beklaagden, veelal Nederlanders, waren celstraffen tot vijf jaar weggelegd.

De federale politie vernam op 17 december 2009 dat er in een magazijn in Hoboken een container bananen stond waarin een partij cocaïne verstopt zat. Er zou die avond worden ingebroken om de drugs te recupereren. De politie observeerde de loods en zag auto’s aan- en afrijden.

Toen ze wilde tussenkomen, ging een VW Caravelle er aan 170 kilometer per uur vandoor. Na een achtervolging door sneeuw en ijs - waarbij de bestuurder een politievoertuig ramde en zelfs niet stopte na schoten van de politie - gingen de inzittenden er te voet vandoor, maar Najim B. werd geklist.

In een Audi A4 zat Patrick v.d.Z., een ex-lid van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee. Hij droeg zijn uniform en zei dat hij met een undercoveroperatie bezig was. Later gaf hij toe dat hij mee op zoek was gegaan naar de drugs. De volgende dag ging de douane met een drugshond naar de loods en trof er de cocaïne aan.

Uit getapte telefoongesprekken in een Turnhouts onderzoek naar Anthony V.C. bleek dat hij een ploeg had samengesteld om de drugs te recupereren. Verder onderzoek bracht de andere beklaagden in beeld.

Corrigeer

MEER NIEUWS