Fit & Gezond

‘Wikipedia geeft fout advies over je gezondheid’

‘Wikipedia geeft fout advies over je gezondheid’

Foto: Shutterstock

Voel je je niet lekker? Dan doe je er niet altijd goed aan om je symptomen te analyseren met behulp van Wikipedia. Dat schrijft The Guardian.

De Britse krant schrijft dat een onderzoek, gepubliceerd in Journal of the American Osteopathic Association, aantoont dat negen op de tien medische Wikipedia-artikels foute of onvolledige informatie bevatten. Dat veroorzaakt ongenoegen bij het Wikiproject Medicine team, dat nauwkeurigheid en juistheid op de online encyclopedie hoog in het vaandel draagt. Wat er dan precies fout is aan de info, is niet duidelijk.

Eerdere studies hebben wel al meer details prijsgegeven. Een onderzoek, uitgevoerd door het National Center for Biotechnology Information, bewees eerder dat het informatieplatform twee keer meer fouten bevat over neus, oor en keelziekten bij kinderen dan een andere gratis site eMedicine. Wikipedia zou ook redelijk accurate informatie over nierziekten en mentale gezondheidsproblemen aanbieden, maar geeft te weinig (correcte) informatie over de drugsproblematiek, problemen met de spijsvertering en leverziekten.

Bij het online zoeken naar medisch advies, zoek je beter altijd naar goede bronnen. Dat zijn bij voorkeur webadressen die eindigen op edu, gov of org. Kijk vervolgens ook naar de datum waarop de informatie werd gepubliceerd en of de tekst al dan niet verwijst naar een wetenschappelijke bron. Voor je op internet op zoek gaat naar de oorzaken van je kwaaltjes, is het toch raadzaam om even langs te gaan bij je huisdokter. Het kan natuurlijk wel dat hij of zij deze ook opzoekt via Wikipedia, want maar liefst 47 procent van de dokters en 70 procent van de studenten geneeskunde zouden wel eens zeldzame symptomen opzoeken via de site.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees