Everywhen

Everywhen

Foto: *

Geen ervaring en bijna geen budget, maar wel een overdosis ambitie. Twee Noorse tieners proberen met hun debuutfilm meteen topregisseur Christopher Nolan naar de troon te stoten. De scifi-thriller 'Everywhen' is verre van 'Inception', maar de jonge filmmakers verdienen nog een kans.

Alle dvd-recensies vindt u hier.

Het is duidelijk dat de jonge Scandinavische filmmakers Jarand Breian Herdal en Eirik Moe hun mosterd halen bij Christopher Nolan. Net als in 'Inception' speelt 'Everywhen' zich af in meerdere 'werkelijkheden' en weet je eigenlijk nooit welke werkelijkheid nu de echte is.

Geen 'Inception'-droomwereld hier, maar alternatieve werelden waarin meerdere versies van dezelfde persoon bestaan. Best ingewikkeld om te volgen, maar het komt erop neer dat een jongeman zijn vermiste broertje gaat zoeken in een van die andere werelden. Wat volgt, is een zootje ongeregeld waarvan we zeker zijn dat de makers het zelf niet helemaal snappen.

Ons voornaamste probleem met de film is echter de taal. Als je een Noorse film maakt met Noorse acteurs, waarom laat je ze dan in godsnaam in het – gebrekkig - Engels praten? Reeksen als 'Borgen' en 'The Killing' hebben toch al bewezen dat je perfect wereldwijd kan doorbreken met werk in je eigen taal? Nu komt het alleen maar gekunsteld over. Erg frustrerend om naar te luisteren zelf.

En als je dan toch jong en ambitieus bent, waarom aap je dan gewoon een andere regisseur na? De wereld heeft al een Christopher Nolan, maar nog geen Herdal/Moe. Doe je eigen ding en doe het goed. Dan kom je er wel. Voor goedkope namaak gaan we wel naar Taiwan. Langs de andere kant mogen we niet te hard zijn voor deze jonge Vikingen. Ze hadden bijna geen budget en moesten werken met amateuracteurs en toch slaagden ze erin om leuke special effects in de film te verwerken en om een leuk gefilmd eindproduct af te leveren.

Conclusie: gebuisd, maar met mogelijkheid tot deliberatie. Misschien.

Als je als extra's alleen trailers van de film aanbiedt, geef je er beter geen.

film:

extra's:

gezien op dvd/ Another World Entertainment

De trailer:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

Abonneevoordeel

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees