800 babylijkjes gevonden in septische put Iers nonnenklooster

800 babylijkjes gevonden in septische put Iers nonnenklooster

‘The Home’ in de jaren vijftig. Foto: Catherine Corless/Tuam Historical Society/Washington Post

Drieënvijftig jaar nadat een katholieke instelling voor de opvang van zwangere meisjes in het West-Ierse Tuam werd gesloten, zijn er in een grote septische put op het domein van de instelling ongeveer 800 babylichaampjes gevonden. Volgens The Washington Post was er geen sprake van lijkkisten of gedenkteken.

Tussen 1925 en 1986 kwamen zwangere Ierse meisjes in het opvangtehuis van de katholieke nonnen van Bon Secours hun onwettige baby’s baren, om de kinderen er dan veilig te laten opgroeien. Ongehuwd zwanger raken was in het strengkatholieke land immers een grote schande.

Het was de bedoeling dat de meisjes na de bevalling elders in Ierland hun heil zochten. Uit geschiedkundige documenten blijkt dat hun kinderen na hun vertrek echter zwaar verwaarloosd werden. Enkel de kinderen die gezond bleven hadden het geluk dat ze ter adoptie werden aangeboden, of verkocht werden aan rijke, kinderloze echtparen.

Vrouwen die ooit bevielen in wat ‘The Home’ werd genoemd, zijn van plan om hun kind als vermist op te geven om verder onderzoek mogelijk te maken, meldt de Britse krant The Daily Mail. Het massagraf wordt binnenkort volledig opengelegd. Vermoedelijk liggen er nog meer dan 800 skeletten op het terrein.

Volgens The Independent wil de Ierse katholieke kerk de slachtoffertjes herdenken met de bouw van een herdenkingsmonument op de site van het voormalige opvangtehuis. Daarop zouden dan alle namen van de slachtoffers vermeld worden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees