Dozenmakerij verdwijnt uit enclavegemeente

Dozenmakerij verdwijnt uit enclavegemeente

Klaartje Van Nistelrooij (midden) zet Art-Box van Rob en Nadine verder. Foto: ram

Baarle-Hertog -

De firma Art-Box in Loveren heeft een overnemer gevonden. Daardoor zal de laatste ambachtelijke dozenmakerij in de Benelux verhuizen uit Baarle naar Eindhoven.

Het bedrijf maakte oorspronkelijk alleen hoedendozen en werd in 1880 opgericht in Rotterdam door de overgrootvader van huidig zaakvoerder Rob Spanjersberg (69). Hij nam samen met zijn vrouw Nadine Strömberg (63) in 1988 de zaak over van zijn vader en ze verhuisden Art-Box veertien jaar geleden van Hoboken naar Baarle.

‘Een aantal jaren geleden hadden we nog vier personeelsleden in dienst’, zegt Rob. ‘Door de crisis en ook door onze leeftijd begonnen we al wat af te bouwen. De jongste jaren beschouwden we het dozen maken meer als bezigheid. Enkele maanden terug hebben we besloten de zaak te sluiten. We hebben geen kinderen en gingen er van uit dat er geen voortzetting zou komen. Het was dan ook een complete verrassing dat we veel reacties kregen van mensen die het wilden overnemen.’

Bij Art-Box worden dozen in alle maten en kleuren handmatig gemaakt. Het zijn dan ook unieke stukken. ‘We kunnen elk formaat aan en krijgen van de klanten vaak carte blanche om een doos te ontwerpen. Met de nodige creativiteit komen we telkens tot een mooi resultaat. Naast geschenkdozen voor huwelijken of communies maken we ook dozen voor bedrijven die een nieuw product willen presenteren’, zegt Rob Spanjersberg.

Op 1 september neemt Klaartje Van Nistelrooij (41) Art-Box over en eind dit jaar verhuist het bedrijf naar Eindhoven. ‘Ik heb niet lang moeten nadenken toen ik hier de eerste keer kwam’, zegt Klaartje. ‘Op weg naar huis wist ik al dat dit het zou worden. De volgende maanden zullen Rob en Nadine me eerst nog wat inwerken.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio