Patrick Janssens adviseert Albanezen over stadsontwikkeling

Patrick Janssens adviseert Albanezen over stadsontwikkeling

Janssens was op 20 februari, een week voor de studieopdracht door Bouwmeester Peter Swinnen werd uitgeschreven, aanwezig bij de lancering van Atelier Albania, een platform voor stadsontwikkeling. Foto: if

ANTWERPEN - Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen heeft het Centrum voor Stadsontwikkeling, het nieuwe bedrijf van voormalig burgemeester Patrick Janssens, opdracht gegeven om te onderzoeken hoe grote stadsontwikkelingsprojecten in Albanië begeleid kunnen worden. Dat Janssens de studieopdracht heeft binnengehaald, veroorzaakt discussie binnen het team van Vlaams Bouwmeester. ‘Janssens had voorkennis over het project in Albanië’, klinkt het bij een klokkenluider.

Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen geniet een internationale reputatie als architect. 51N4E, het architectenbureau waar hij tot eind vorig jaar vennoot en bestuurder van was, haalde heel wat internationale prijzen binnen. Maar binnen zijn eigen team is er onvrede en ergernis over zijn optreden.

Zo schreef Vlaams Bouwmeester op 27 februari 2014 een bestek uit voor een studieproject om te onderzoeken hoe de instrumenten en methoden van de Vlaamse Bouwmeester geïntroduceerd kunnen worden in Albanië. Drie bedrijven stelden zich kandidaat: AWB, B-ild Architecten en Centrum voor Stadsontwikkeling cvba. Dat laatste is het bedrijf dat Patrick Janssens korte tijd later, in april 2014, oprichtte samen met zijn collega’s Tom Coppens en Maarten Van Acker van de Universiteit van Antwerpen. Janssens en co. halen de opdracht, goed voor een budget van 31.097 euro, binnen.

Dat Janssens en co. de opdracht krijgen, veroorzaakt blijkbaar heel wat discussie binnen het team van Vlaams Bouwmeester Swinnen zelf. ‘We hebben dit besproken op onze wekelijkse strategische bureau’s. Bijna iedereen uitte zijn verbazing en was negatief over de inbreng van Vlaams Bouwmeester voor Albanie’, stelt een klokkenluider binnen het team. ‘En als het project Albanië toch zo belangrijk is, waarom doet de Vlaamse Bouwmeester dan geen beroep op de expertise binnen zijn eigen team?’

De klokkenluider suggereert ook dat Patrick Janssens over heel wat ‘voorkennis’ over het project in Albanië beschikte. Janssens was op 20 februari, een week voor de studieopdracht door Bouwmeester Peter Swinnen werd uitgeschreven, aanwezig bij de lancering van Atelier Albania, een platform voor stadsontwikkeling.

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad Editie Antwerpen van woensdag 04 juni.

 

Corrigeer

NIEUWS