Voorstelling Royal De Luxe lokte 800.000 bezoekers in 2010

Antwerpen mag reuzen opnieuw verwelkomen

In 2006 zagen 650.000 toeschouwers de sultan en zijn olifant door de Antwerpse straten trekken. Foto: blg

De reuzen van Royal De Luxe komen in 2015 met hun avontuur ‘Le Mur de Planck’ naar Antwerpen. In 2010 lokte de ‘De Duiker, Zijn Hand en De Kleine Reuzin’ 800.000 bezoekers. ‘Als ze komen, ontvangen we ze hier met open armen’, klinkt het bij Zomer van Antwerpen.

Het straatgezelschap Royal De Luxe gaat Antwerpen opnieuw onderdompelen in een sfeer van magie en mysterie. Volgens het Franse persagentschap AFP strijken de reuzen van het ensemble in de zomer van 2015 in Antwerpen neer. Zonder olifant, duiker of tot leven gewekt hand, maar met de gloednieuwe creatie ‘Le mur de Planck’.

In een nieuw hoofdstuk in de saga van de reuzen krijgt oude bekende De Kleine Reuzin bezoek van haar 7,5 meter grote grootmoeder. Zij is in een rolstoel vanuit de kosmos naar de aarde gekomen om haar kleindochter verhalen te vertellen. Het komende weekend gaat ‘Le mur de Planck’ in première in Nantes, daarna trekt het gezelschap op wereldtournee. Dit jaar naar Engeland en Ierland, in 2015 worden Australië en België aangedaan. En het jaar daarop mogen Chili en de Verenigde Staten de reuzen verwelkomen.

Zoals bij vorige creaties gaat de komst van de reuzen gepaard met veel mysterie. De reuzen duiken onverwacht op, komen tot leven en worden aangedreven door tientallen ‘lilliputters’.

Patrick De Groote, de artistiek leider van Zomer van Antwerpen, houdt de lippen alvast stijf op elkaar. ‘Je kan de reuzen niet zomaar boeken, zij bepalen waar en wanneer ze verschijnen. Als ze inderdaad naar Antwerpen willen komen, zullen we ze met open armen ontvangen. Dat staat vast.’

Nooit zelfde verhaal

Royal De Luxe brengt nooit hetzelfde verhaal. Ze proberen altijd de mythologie van de stad in hun voorstellingen te verwerken. ‘De voorstelling in 2010 kreeg een Antwerps tintje’, zegt De Groote. ‘De reus verloor zijn hand. Die vond op de bodem van de zee een postzak van de Red Star Line en trok ermee naar Antwerpen. Dezelfde voorstelling zag er in Liverpool helemaal anders uit: daar stond men stil bij de honderdste verjaardag van de Titanic.’

Het Franse straattheatergezelschap is intussen kind aan huis. De eerste keer was in 1993, met een eerste doortocht van de Reus, een 9,5 meter lang gevaarte van 2,5 ton dat meteen de harten van de Antwerpenaren veroverde. In 2006 zagen 650.000 mensen de Olifant en de Sultan voorbijtrekken. Maar de grootste triomftocht kwam er in 2010: toen volgden maar liefst 800.000 bezoekers de avonturen van De Duiker, Zijn Hand en De Kleine Reuzin.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio