Kinderboekenschrijver Eric Hill overleden

Kinderboekenschrijver Eric Hill overleden

De kinderboekenschrijver Eric Hill terwijl hij ‘Dribbel’ tekende. Foto: Photograph: Martin Godwin for th

De Engelse kinderboekenschrijver Eric Hill, die vooral bekend werd met de avonturen van ‘Dribbel’ (Spot), is op 86-jarige leeftijd in de Amerikaanse staat Californië gestorven. Dat nieuws heeft Hills uitgever bevestigd.

‘Hij was een meester op het vlak van eenvoudig ontwerp. Hij creëerde een van ’s werelds meest schattige personages voor kinderboeken. De charmante, speelse, ondeugende pup die wereldwijd geliefd is’, aldus Hills uitgever.

Zijn familie zegt dat hoewel zijn dood voor hen een groot verlies betekent, ze toch troost kunnen vinden in de vreugde die hij door zijn werk aan zoveel gezinnen en kinderen gaf. We weten dat we ons verdriet met velen delen’, luidt het.

Hill begon in zijn vrije tijd cartoons te tekenen toen hij als tiener werkte in een kunstatelier. Na verloop van tijd schakelde hij over naar strips en werd hij designer. Later werd hij bekend door zijn verhalen over de gevlekte pup ‘Dribbel’, bedacht voor zijn zoon Christopher.

‘Waar is Dribbel?’

Hij maakte een boekje waar ‘Dribbel’ zich verstopte achter flapjes. Zijn zoon moest de pup vinden. De eerste versie hiervan, ‘Waar is Dribbel?’, was meteen een bestseller. De avontuurlijke verhalen over de familie en vrienden van de pup volgden elkaar op. Zo verschenen onder meer ‘Dribbel gaat naar de boerderij’ en ‘Dribbel houdt van zijn vrienden’.

‘Cartoons moeten heel simpel zijn en moeten zo weinig mogelijk woorden bevatten. Ik ontwierp ‘Dribbel’ op basis van mijn ervaringen als ontwerper en illustrator. Het was vrijwel onbewust, maar ik besef nu dat ik een handelsmerk heb gemaakt met een plek op het lichaam en een beetje op de staart.’

De vrienden van ‘Dribbel’ introduceerde de schrijver in ‘Dribbel gaat naar school’. ‘Ik twijfelde of het al dan niet beter was dat ze hetzelfde ras zouden hebben, maar dat is te saai. Ik bedacht daarom een nijlpaard (Helen), een krokodil (Tom) en een aap (Steve)’, aldus Hill.

De kinderboekenschrijver wilde met zijn verhalen aantonen dat kinderen intelligenter zijn dan gedacht. ‘Ik hou van het personage ‘Dribbel’. Hij is mijn vriend en ik voel me goed bij hem. Onbewust zie ik dingen vanuit het standpunt van de hond, dus het personage zit verscholen in mij.’

De uitgever van Hill omschrijft ‘Dribbel’ als ’s werelds favoriete pup’. Momenteel worden de verhalen vertaald in 60 talen. In Zweden wordt de pup ‘Tippens’ genoemd en in Portugal ‘Bolinha’. De Noorse versie van ‘Dribbel’ is ‘Tassen’.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees