Hevige brand vernielt deel voormalige brouwerij Feys

Eigenaar Hendrik Nelde heeft grootse plannen met het historische gebouw. Foto: mma

Alveringem -

Het middelste dak van de voormalige brouwerij Feys is uitgebrand. De nieuwe eigenaar had er een toprestaurant in gepland, maar hij laat de moed niet zakken.

‘Tijdens restauratiewerken aan het dak ontstond er brand aan de steunbalken. De vlammen sloegen over naar een oude zeefmolen, die veel houten onderdelen bevat. Al dat hout is beginnen branden’, zegt brandweercommandant Robert Van Praet van het korps Veurne, dat samen met de korpsen van Poperinge en Zuid-IJzer ter plaatse snelde.

De schade is aanzienlijk. ‘Ik zat binnen in het gebouw en zag plots rook. Ik heb meteen de brandweer gebeld en die was ongelooflijk snel ter plaatse. Toch is het dak tussen de brouwerij en de mouterij volledig in vlammen opgegaan. Gelukkig heeft het vuur zich niet verspreid naar de twee andere gebouwen en zijn ook de houten silo's achteraan gevrijwaard’, zegt de nieuwe eigenaar, Gentenaar Hendrik Nelde.

Hoe groot de schade is, kan hij voorlopig niet zeggen. ‘We zijn nog aan de ruwbouw bezig, terwijl de grootste kost bij restauratie de afwerking is. Ik ben heel optimistisch ingesteld. Ik weet eigenlijk nog niet hoe ik dit allemaal zal betalen. Gelukkig ben ik goed verzekerd. Dit gebouw is liefst 3.000 vierkante meter groot. In het afgebrande dak wil ik een toprestaurant onderbrengen. Dat zal nu natuurlijk vertraging oplopen. Mijn hart begint te bloeden als ik dit zie, maar ik zal hier emotioneel sterker uitkomen. Een tegenslag maakt een sterke mens sterker.’

Hendrik Nelde wil in het gerestaureerde gebouw ook onder meer een zaal voor kunst en cultuur inrichten. Ernaast komt een grote loft, maar het hart van het gebouw wordt de brouwzaal. In de bottelarij plant hij een opvangplaats voor ouders met een gehandicapt kind. Nelde wil dit jaar ook nog bier brouwen. ‘Dit is een fantastische gebouw, ik was er meteen verliefd op’, zegt de Gentenaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio