Goudblond bier gebrouwen volgens geheim recept

Vriendenkliek brouwt eigen tripel in tuinhuis

Vriendenkliek brouwt eigen tripel in tuinhuis

Hobby-brouwers Tim Verdijck, Denis Vincken en Kane Janssens brouwden samen de Oude Caert Tripel. Foto: mgk

Brasschaat -

Drie bierliefhebbers die in het lokale Vormingscentrum Dakhuus een cursus biologisch bierbrouwen volgden, produceren nu hun eigen bier. De Oude Caert Tripel wordt gebrouwen in hun tuinhuis.

Het brouwsel werd een volmondig, fluweelzacht goudblond bier van hoge gisting, met licht bittere en fruitige toetsen. Het heeft een alcoholgehalte van 8 % en wordt gebrouwen met twee moutsoorten, één uit eigen land en één uit Duitsland, en twee edele hopsoorten. De rest van het recept is een geheim dat de drie zorgvuldig bewaren.

Eeuwenlange traditie

De brouwerij staat in het tuinhuis van Kane Janssens aan de Kortestraat in Brasschaat. Samen met zijn vrienden Tim Verdijck en Denis Vinken wil hij met dit project een ode brengen aan de vele bierbrouwers die de streek vroeger rijk was. ‘In de vorige eeuw, voor de wereldoorlogen, had je in Ekeren, Kapellen en Brasschaat diverse huisbrouwerijen die hun eigen gerstenat brouwden,’ zegt Kane. Met de sluiting van brouwerij De Drie Linden in 1979 viel in de Parkgemeente definitief het doek over die eeuwenlange traditie.

34 jaar later startten de drie enthousiaste bierliefhebbers met hun eigen Brouwerij D‘Oude Caerde. Na een jaartje van proeven, bijsturen en organiseren lopen nu op geregelde tijdstippen de nodige liters uit de brouwinstallaties.

‘Eerst hebben we 500 liter gebrouwen,’ zegt Denis Vinken die de verkoop op zich neemt. ‘We lieten iedereen proeven en trokken het bier op flessen van 75 cl.’ Nadien volgde een eerste beurt van 2200 liter, dat gebotteld werd in kleinere flesjes van 33 cl. Dat brouwsel was meteen uitverkocht. Nu is een nieuwe lading klaar om gebotteld te worden.

De levering wordt half juli gepland. ‘We verkopen uitsluitend via onze website,’ zegt Tim Verdijck. ‘Wie het bier wil proeven kan onder andere terecht in Bistro Kamp Noord of tijdens evenementen in de Ruiterhal in het Gemeentepark.’ Het zou ons niet verwonderen dat bepaalde sterrenchefs met dit biertje aan de slag gaan of het laten degusteren bij een of ander culinair topgerecht. ‘We serveren ons bier in een stijlvol glas, met ons eigen wapenschild dat verwijst naar de oude Brasschaatse roots,’ zegt Kane tot slot.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio