Technieken worden ook in thuissituatie toegepast

Slechtzienden leren Mexicaans koken

Slechtzienden leren  Mexicaans koken

In de keuken worden technieken aangeleerd die in de thuissituatie gebruikt kunnen worden. Foto: rgg

Hasselt -

Studenten Ergotherapie van Hogeschool PXL hebben in het Universal Design (UD) Woonlabo een kookworkshop georganiseerd voor mensen met een visuele beperking. Op die manier worden technieken aangeleerd die in de thuissituatie gebruikt kunnen worden.

Deze maand organiseren studenten Ergotherapie van Hogeschool PXL een kookworkshop in het Universal Design Woonlabo in Hasselt. Met de kookworkshop wordt de keuken in het UD Woonlabo in de praktijk uitgetest en kunnen deelnemers ervaren wat de voor- en nadelen zijn van deze keuken.

‘Als toekomstige ergotherapeut trachten wij een persoon in staat te stellen tot handelen, ook met een beperking’, zeggen Lieneke Neven en Silke Sneyers, twee studenten Ergotherapie.

‘Daarom organiseren wij een kookworkshop voor personen met een visuele beperking. Op deze manier willen wij hulpmiddelen en technieken aanleren, die zij vervolgens in de thuissituatie kunnen integreren om zo de zelfstandigheid te bevorderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een sprekende weegschaal of een apparaat om het eiwit van het eigeel te scheiden. We testen bijvoorbeeld ook hoe we kunnen opmerken wanneer iets overkookt. Daarnaast gebruiken we ook kleine hulpmiddelen zoals kasten die opzij openschuiven. Dit alles moet ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking beter kunnen koken. Om de testen niet te saai te laten verlopen kozen we voor een zomers kookthema, Viva Mexico. Daarbij maken we onder meer salsasaus en guacamole.’

Tijdens de kookworkshop was er de mogelijkheid voor de deelnemers om feedback te geven op de woning en de technieken. ‘Ik heb alvast enkele interessante zaken opgemerkt’, zegt de 48-jarige Stefan Aerts uit Lummen die slechtziend is.

Sprekende weegschaal

‘Het vuur is bijvoorbeeld eenvoudig voor ons omdat er knoppen zijn. Zo weet ik hoe hard het vuur staat. Ook de sprekende weegschaal is een goede techniek. Daarnaast vind ik ook de koelkast die je kunt uitschuiven een goede oplossing. Dit maakt het allemaal eenvoudiger voor ons in de keuken. Ik kook iedere dag dus daarom doe ik mee aan deze test.’

UD Woonlabo

Het Universal Design Woonlabo is een unieke demonstratiewoning in het hart van Hasselt waar de principes van het ‘nieuwe meegroeiwonen’ worden getoond aan bedrijven en het grote publiek. Het huis demonstreert tal van toepassingen in verband met aanpasbaar en flexibel wonen en toegankelijkheid. Principes die niet alleen van toepassing zijn in de woonomgeving maar eveneens van toepassing kunnen zijn in een bedrijfsomgeving.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio