Verhofstadt en Schulz opnieuw in de running als (tijdelijk) fractievoorzitters

Guy Verhofstadt. Foto: BELGA

Guy Verhofstadt is de enige kandidaat-voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement. Volgende week dinsdag wordt over zijn kandidatuur gestemd, ‘maar ik verwacht geen tegenkandidaat’, zegt een fractiewoordvoerder. Bij de socialisten wordt Martin Schulz opnieuw voorzitter, toch zolang de onderhandelingen over de verdeling van de Europese topjobs lopen.

Oud-premier Verhofstadt was de voorbije vijf jaar al de voorzitter van de ALDE-fractie en lijkt die functie opnieuw te zullen bekleden. Omdat de Belg ook de topkandidaat van de liberalen is om José Manuel Barroso op te volgen aan het hoofd van de Europese Commissie én omdat Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy zijn consultaties met de fractievoorzitters voert, is het niet meer dan logisch dat Verhofstadt aanblijft, luidt het bij de ALDE.

Om dezelfde reden zijn de socialisten het erover eens om Martin Schulz opnieuw het voorzitterschap van hun fractie te gunnen. Hij bekleedde die functie al voor hij in januari 2012 de voorzitter van het Parlement werd. Hij werd opgevolgd door de Oostenrijker Hannes Swoboda, die er nu de brui aan geeft.

De vraag van één miljoen

Bij de socialisten is het uitdrukkelijk de bedoeling dat Schulz zijn fractie slechts tijdelijk leidt, namelijk tot de onderhandelingen over de topjobs en het inhoudelijk programma voor de komende vijf jaar achter de rug zijn. Wellicht in september beslissen de socialisten van de S&D-fractie definitief wie hen mag leiden. Het is geen geheim dat de Italiaanse delegatie - de grootste in de fractie - graag een landgenoot naar voren zou schuiven.

Of Verhofstadt bij de liberalen eveneens een stap opzij zal zetten wanneer duidelijk wordt hoe de verschillende openstaande vacatures worden ingevuld, is niet duidelijk. ‘Dat is de vraag van één miljoen’, zegt de fractiewoordvoerder. Veel hangt af van wat de komende weken gebeurt en of Verhofstadt een post binnenhaalt.

Volgende week dinsdag komt de liberale fractie bijeen. De herbenoeming van Verhofstadt is het eerste punt op de agenda. Er wordt ook gestemd over de toetreding van nieuwe nationale delegaties (de N-VA?) en over de onderhandelingen over het Commissievoorzitterschap.

Corrigeer

NIEUWS