Cactusfans zetten hun serre open

Cactusfans zetten hun serre open

Kris Deblauwe spendeert elke minuut vrije tijd tussen zijn cactussen. Foto: sbr

Roeselare / Oostnieuwkerke / Passendale -

Liefhebbers van cactussen kunnen komend weekend hun hart ophalen. Vijf hobbykwekers zetten de deuren van hun serre open voor het publiek.

Liefhebbers van cactussen en vetplanten kunnen dit weekend terecht bij een aantal hobbykwekers die hun collectie tentoonstellen. Ze willen de liefde voor hun planten delen met het grote publiek. Onder hen ook Kris Deblauwe. Samen met enkele andere liefhebbers zet hij zijn serres open.

Dat gebeurt op vijf plaatsen tegelijk. Allemaal hebben ze in de tuin een grote serre vol cactussen en vaak ook vetplanten. Zaterdag en zondag kun je er vele duizenden soorten en exemplaren ontdekken.

‘De grote verscheidenheid is het plezier aan deze hobby’, zegt Kris. ‘Niemand is gespecialiseerd in één geslacht, we hebben allemaal een gemengde verzameling.’

Kris kweekt al jaren cactussen en leerde vooral geduld te hebben. ‘Geduld is onontbeerlijk. Het duurt soms jaren voor een cactus in bloei staat, maar de voldoening achteraf is dan ook evenredig groot’, zegt hij.

Passie voor prikkelbaar

Hun passie voor prikkelbare planten maakt dat de hobbykwekers af en toe geprikt worden. ‘Maar daar storen wij ons niet aan. Je kweekt door de jaren heen wel wat eelt op je vingers. Als je voorzichtig bent, valt het mee. Sommige soorten kunnen wel heel gemeen prikken, die nemen we dan vast met handschoenen of piepschuim.’

De serres zijn open van 9 tot 19 uur in de Claeysensstraat 3 en Aardbeienstraat in Roeselare, Broekhof Zuid 7 in Passendale, Cockstraat 17 en Guido Gezellestraat 15 in Oostnieuwkerke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio