Wielrennen

Petrus Oellibrandt overleden

Petrus Oellibrandt overleden

Peet Oellibrandt reed ook nog bij de WAOD. Foto: Eric Noens

Beveren-Waas -

Piet Olliebrandt is zondag op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De grootste Beverense wielrenner aller tijden had als koosnaampje Peet. Met zijn vrouw Simonne runde de Peet tot 1985 het café Sportief.

Petrus Olliebrandt begon zijn profloopbaan in 1958 bij Libertas-Dr. Mann, de toenmalige ploeg van Briek Schotte. In 1967 zet Peet een punt achter een succesvolle profloopbaan. Olliebrandt blijft verbonden met de Scheldeprijs in Schoten. Net als Mark Cavendish en Marcel Kittel won Peet drie keer (‘60, ‘62 en ‘63) in Schoten. In 1959 werd Peet, die 40 profkoersen won, Belgisch kampioen in Herentals. Peet vermocht het om Rik Van Looy in zijn Herentals te kloppen. Beveren stond toen op zijn kop. In 1961 schreef Peet met de Omloop Mandel-Leie-Schelde in Meulebeke nog een wedstrijd met naam en faam op zijn palmares.

Wielerkenner Flor Van De Velde volgde de wielerloopbaan van Peet Oellibrandt op de voet. ‘Peet groeide op in een gezin met 9 kinderen. Net als alle andere kinderen uit die tijd ging Peet al vroeg uit werken. In Antwerpen ging hij als bouwvakker aan de slag. Zijn werkmakkers vonden dat hij heel snel kon fietsen en stimuleerden hem om coureur te worden. Voor het gezin Oellibrandt was dat financieel niet mogelijk. Met de steun van biersteker Jos Pijl en fietsenmaker Gérard Buyl geraakte Peet toch aan een koersfiets’, weet Van De Velde.

‘Tijdens zijn legerdienst fietste Peet telkens van de kazerne in Tienen naar Beveren en terug. Peet was een karakterman. Na zijn legerdienst mocht Peet een half jaar alles op de koers zetten. Het resulteerde in de hogergenoemde overwinningen.’

Oellibrandt wordt zaterdag om 11 uur begraven in de Sint-Martinuskerk in Beveren.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.