Mode

Olivier Theyskens gaat nieuwe horizonten verkennen

Olivier Theyskens gaat nieuwe horizonten verkennen

De Belgische ontwerper Olivier Theyskens en het New Yorkse modelabel Theory hebben besloten om hun samenwerking na vier jaar op te zeggen. Theyskens voelt zich klaar voor een nieuw designproject, zo vertelt hij aan Women’s Wear Daily.

Theyskens werd in 2010 binnengehaald bij het New Yorkse modelabel Theory, eerst voor een eenmalige capsulecollectie, daarna voor een volwaardige eigen lijn onder de naam Theyskens’ Theory. Eerder dit jaar besloot het modelabel om alle collecties terug onder een naam te brengen, maar benadrukte dat de Belgische ontwerper wel aan boord bleef als creatief directeur. Tot nu dus.

De resortcollectie 2015 - die binnenkort wordt voorgesteld - is meteen Theyskens’ laatste collectie voor Theory. Daarna gaat de 37-jarige Brusselaar ‘andere designprojecten najagen’, zo liet hij weten aan Women’s Wear Daily, al lichtte hij daarover nog geen tip van de sluier op.

Nog volgens Women’s Wear Daily zou de reden van zijn vertrek bij de hoge productiekosten van zijn lijn liggen, die ook minder goed verkoopt dan de hoofdcollectie. Daarenboven zou Theykens soms ook geworsteld hebben om de productiedeadlines te halen, klinkt het nog. Zijn taken bij Theory worden voorlopig door het bestaande ontwerpteam overgenomen.

Beelden uit zijn voorjaarscollectie van dit jaar(boven) en deze van vorig jaar (onder)

 

‘Ik ben dankbaar voor Oliviers buitengewone bijdrage aan Theory de afgelopen drie en een half jaar en ik ben ook heel erg benieuwd om te zien wat zijn volgende stap wordt’, aldus ceo Andrew Rosen. ‘Hij heeft al zoveel bereikt en ik heb er vertrouwen in dat zijn artistieke vaardigheden voor een mooie toekomst zullen zorgen.’

Theyskens - die al op jonge leeftijd wist dat hij couturier wilde worden - startte als 18-jarige bij La Cambre, maar hield de modestudie na twee jaar voor bekeken. Hij probeerde daarna zijn eigen label te lanceren, maar moest die al snel opdoeken door financiële beslommeringen.

Bekend dankzij Madonna

Hij bleef wel aan het werk als ontwerper en maakte in 1998 voor het eerst naam toen Madonna een van zijn ontwerpen droeg naar de Academy Awards (zie foto onder). In 2003 werd hij binnengehaald als creatief directeur bij Rochas en toen het modehuis in 2006 (tijdelijk) werd opgedoekt, ging hij aan de slag bij Nina Ricci, waar hij twee jaar aanbleef als creatief directeur.

Theyskens - die in 2006 de prestigieuze International Award van de Council of Fashion Designers of America (CFDA) mocht ontvangen - werd in 2012 even getipt als mogelijk opvolger van Nicolas Ghesquière bij modehuis Balenciaga. Benieuwd waar de volgende stoelendans in de modewereld hem heen leidt. Of wordt het toch een herkansing voor die eigen lijn?

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees