Politie waarschuwt voor nepmails van incassobureau

Het Nederlands Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waarschuwt voor frauduleuze mails die in naam van de organisatie naar argeloze burgers worden verstuurd. Slachtoffers ontvangen een betalingsverzoek waarin wordt gedreigd met de blokkering van hun rekening. De oplichters nemen ook Vlamingen in het vizier.

jns

Het CJIB handelt in opdracht van de Nederlandse overheid strafrechtelijke beslissingen, zoals boetes, af. Sinds kort krijgt de organisatie meldingen binnen van mensen die mails hebben ontvangen die door het CJIB zouden zijn verstuurd. In die mails wordt de ontvanger dringend verzocht een boete aan het CJIB te betalen. Daarbij wordt onder meer gedreigd met een blokkade van hun rekening of met registratie bij Bureau Kredietregistratie (BKR).

Ook Vlamingen kregen al valse mails van het CJIB. In de berichten staat dat de ontvanger een verkeersboete heeft opgelopen in Nederland, terwijl dat helemaal niet klopt. Het CJIB waarschuwt om niet te betalen en niet te klikken op de links in de mails, maar wel de politie te contacteren. Het CJIB heeft inmiddels aangifte gedaan van deze vorm van internetfraude. De Nederlandse politie onderzoekt de zaak.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie