Fit & Gezond

'Boter en vet zijn wel gezond'

Het Amerikaanse weekblad Time brengt deze maand hulde aan de boter, lang beschouwd als de vijand van onze lijn en gezondheid, nu in ere hersteld door een team van Britse onderzoekers. 'Wetenschappers noemden vet de vijand. Ze waren verkeerd', lezen we op de cover.

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge onderzochten 72 studies, waaraan in totaal meer dan 600.000 mensen in 18 landen deelnamen, op de relatie tussen vetten en gezondheid. De conclusie: vetten, zelfs de verzadigde die jarenlang als de boosdoener werden beschouwd, hebben net een positief effect op onze hormoonhuishouding, immuniteit, lever en hart. De enige vetten waarvoor we moeten oppassen, zijn de transvetten, kunstmatige vetten die op hoge temperatuur verhit worden en die onder meer voorkomen in gefrituurde etenswaren, koekjes, kant-en klaarmaaltijden en taart uit de supermarkt. Maar met een steak of een klompje boter is dus niets mis. Integendeel, het zijn net de suikers en de koolhydraten waarmee we het vet in onze voeding  vervangen, die ons lichaam in de war sturen. Suikers en koolhydraten maken ons dik, doen onze glucose- en insulinewaarden schommelen en zorgen voor ontstekingen in het lichaam.

Supervet

Ruud Govers van de blog 'Supervet.be' pleit, zoals de naam van zijn blog doet vermoeden, al lang voor het eerherstel van de vetten. 'Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je eten gegeten heeft', zegt hij aan de telefoon. 'Verse roomboter van een koe, die gegraasd heeft in de wei, daar heb je veel meer gezondheidsvoordeel van dan van een potje zogenaamd magere yoghurt, dat vol zit met suikers. Het zijn die suikers die zorgen voor de effecten die altijd aan vet toegeschreven werden'.

Het verdoemen van vetten dateert uit de jaren zeventig en resulteerde jarenlang in de perceptie dat alles wat 'light' was, ook gezonder was. Maar die opvatting begint nu te kenteren, merkt ook Ruud. 'Er is nog altijd werk aan de winkel, maar het feit dat Time zo'n verhaal op zijn cover zet, toont wel dat er een kentering is. Ook vanuit de mainstream is er vraag naar authentieke producten, afkomstig van de bron. Mensen pikken het niet meer dat de supermarkten hen voor negentig procent procent kunstmatige en gefabriceerde troep aanbieden'.

www.supervet.be

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees