Slechte cijfers voor grootkeukens scholen en gevangenissen

Slechte cijfers voor grootkeukens scholen en gevangenissen

(archiefbeeld). Foto: Lisa Van Damme; LVD

Een op de drie grootkeukens in scholen en internaten voldoet niet aan de normen. Bij gevangenis is dat bijna vier op de vijf. Dat blijkt uit grootschalige controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

In 2013 hebben FAVV-inspecteurs meer dan 54.000 controles en meer dan 17.000 hercontroles uitgevoerd. Het gaat om controles bij onder meer slachthuizen, kinderdagverblijven, ziekenhuizen en in de horeca.

Algemeen had 87 procent van de controles een gunstig resultaat, bij de hercontroles was dat 82 procent. ‘Elk jaar doen we meer inspecties, en elk jaar boeken we gunstigere resultaten’, zegt Herman Diricks, de nieuwe gedelegeerd bestuurder van het FAVV.

Opvallend zijn de zwakke resultaten bij scholen en gevangenissen. Scholen en internaten hangen al jaren op een matige 66 procent, wat wil zeggen dat een op de drie grootkeukens in de fout gaat. In gevangenissen is het aantal gunstige beoordelingen zelfs van 35 naar 23 procent gedaald tegenover 2012. ‘Dat laatste heeft vaak te maken met slechte infrastructuur en de gebrekkige opleiding van gedetineerden die ingeschakeld worden in de keuken’, aldus Diricks.

Ingrijpen

‘De cijfers van de inspecties in de grootkeukens van scholen zijn slecht. Hier moet dan ook ingegrepen worden’, reageert Dirk Vanstappen, directeur van de Dienst voor Investeringen van het katholiek onderwijs. Al drie jaar lang schommelt het aantal gunstige inspecties rond de 66 procent. Ter vergelijking: rusthuizen en scholen slaagden er in de voorgaande jaren in het aantal gunstige inspecties met respectievelijk 8 en 10 procent te laten toenemen.

‘Scholen worden vandaag de dag vanuit verschillende hoeken bevraagd, dat varieert van het halen van normen voor brandveiligheid over normen voor pedagogisch comfort tot normen voor voedselveiligheid, dus moeten er keuzes gemaakt worden’, zegt Vanstappen. ‘Maar een cijfer van één op de drie grootkeukens die niet voldoet, is inderdaad slecht voor de perceptie.’

Meer uitleg

De leiding van het katholiek onderwijs zal contact opnemen met het FAVV om meer duiding en uitleg te krijgen bij de zorgwekkende cijfers. ‘Als het gaat om het niet of slecht etiketteren van voedsel in een koelkast, dan gaat het om een inbreuk die snel kan verholpen worden. Hetzelfde geldt voor het geven van een (bijkomende) opleiding aan het keukenpersoneel. Er kan veel weggewerkt worden op korte termijn’, zegt Vanstappen.

Dat geldt ook voor investeringen in de infrastructuur van scholen. ‘Als die investeringen nodig zijn voor de betere bewaring of bereiding van voedsel, dan zorgen we er voor dat dit gebeurt tegen de volgende controle, in het nieuwe schooljaar. Er bestaan daar zelfs versnelde subsidieprocedures voor.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees