Nicolas Roche imponeert in Route du Sud

Nicolos Roche (Tinkoff-Saxo) heeft zaterdag de tweede etappe, over 178,6 kilometer van Bagnères de Bigorre naar Val Louron, in de 38ste editie van de Route du Sud (cat. 2.1) gewonnen. De 29-jarige Ier reed op de slotklim weg uit het peloton en kwam solo over de meet. Ploegmaat Michael Rogers klopte Alejandro Valverde in een sprintje voor de tweede plaats.

Roche nam meteen ook de leiderstrui over van de Spaanse kampioen Jesus Herrada, die vrijdag won.

In de zware bergetappe, met ondermeer de Col d’Aspin en Tourmalet op het programma, koos een groepje van tien renners voor de vroege vlucht: Pierre-Luc Périchon, Alexis Vuillermoz, Nacer Bouhanni, Benjamin Giraud, Nathan Earle, Mickaël Delage, Jérôme Cousin, Carlos Quintero, Flavien Dassonville en Egoitz Garcia.

Onder impuls van Movistar, het team van Herrada en Valverde, daalde de voorsprong van de leiders van ruim vijf minuten naar drie minuten aan de voet van de Col d’Aspin. Vuillermoz liet zijn medevluchters achter op de flanken van de Col d’Aspin en hield op de top nog anderhalve minuut over op het peloton dat zich begon te roeren. De klimmer van AG2R weerde zich sterk, maar werd op 8 kilometer van de finish gegrepen.

Roche voelde zich goed in zijn sas en op de slotklim, Val Louron, ging hij er vandoor. Na een solo van 5 kilometer had hij ruim 30 seconden voor op twee andere favorieten voor de eindzege: Michael Rogers en Alejandro Valverde.

Zondag staat de slotetappe op het programma, 179,4 kilometer van Saint-Gaudens naar Castres.

Corrigeer