Fit & Gezond

Specialisten roepen op om dringend beter te screenen

‘Duizenden Belgen lopen rond met een hersenletsel, maar weten het niet’

‘Duizenden Belgen lopen rond met een hersenletsel, maar weten het niet’

Foto: pn

Liefst 300.000 Belgen leven met een niet-aangeboren hersenletsel. En vele anderen weten niet eens dat ze ermee rondlopen. Deze verborgen letsels kunnen later veel ellende veroorzaken, waarschuwen hersenspecialisten. Zij lanceren een duidelijke oproep: ‘We hebben dringend een betere screening nodig. Want een te late herkenning kan ons leven ingrijpend veranderen.’

Voormalig Formule 1-kampioen Michael Schumacher ligt sinds een week niet langer in coma, maar moet nog lang revalideren. In België zijn er jaarlijks duizenden mensen die, net zoals Schumacher, een hersenletsel oplopen. Concrete cijfers zijn er niet, maar Frederik Houben schat dat in totaal meer dan 300.000 Belgen leven met een niet-aangeboren hersenletsel.

Houben is onderzoeker bij ERNAH, een nieuw Limburgs project waarbij artsen, onderzoekers en andere specialisten niet-aangeboren hersenletsels (NAH) onderzoeken. Het team pleit voor een betere screening. Want een heleboel mensen lopen zo’n hersenletsel op, zonder dat die herkend en erkend worden. Jaren later leidt dat tot concentratieproblemen, depressies en zo veel meer, maar dan wordt de link met het ongeval niet meer gelegd.

‘Ik geef een voorbeeld: een achtjarige smakt met zijn fietsje tegen de grond’, zegt Houben. ‘In zijn puberteit wordt hij lastig, maar dat wordt dan gelinkt aan de puberteit, niet aan het ongeval uit de kindertijd. In zijn studietijd lijdt hij aan concentratieproblemen, opnieuw zonder duidelijk te weten waarom. Als volwassene verliest hij zijn zin voor initiatief op het werk, waardoor hij zijn job verliest. En de eens zo lieftallige echtgenoot wordt agressief, zodat zijn huwelijk spaak loopt. Dat kan allemaal nog te wijten zijn aan die val van lang geleden.’

Houben en zijn collega’s bij ERNAH roepen op tot meer alertheid. Ze roepen ook op om het probleem vroegtijdig op te sporen. Lees er meer over in Het Nieuwsblad van zondag 22 juni.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees