NMBS komt met vervoersplan tegemoet aan Vlaams-Brabantse kritieken

Leuven / Aarschot / Haacht -

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft haar nieuw vervoersplan dat op 14 december in voege treedt aangepast aan enkele kritieken van Vlaams-Brabant op het ontwerpplan. Dat heeft Etienne De Ganck, algemeen directeur Transport bij de NMBS, maandag in Leuven gezegd.

De cultuursector in Brussel uitte kritiek op de vermindering van het late treinaanbod vanuit Brussel. Volgens de NMBS-top is daaraan tegemoet gekomen door de laatste trein van Brussel-Noord naar Dendermonde om 23.28 uur in elk station te laten stoppen. Voor de rest zal er in de late uurroosters in Vlaams-Brabant nauwelijks iets veranderen.

De NMBS handhaaft haar beslissing tot afschaffing van de rechtstreekse piekuurtreinen tussen Wezemaal en Brussel, maar verlengt ‘s morgens 2 piekuurtreinen Hasselt-Aarschot met stop in Wezemaal tot in Leuven. ‘s Avonds gebeurt hetzelfde in omgekeerde richting.

Geen P-trein Haacht-Brussel

De spoorwegmaatschappij gaat ook niet in op de vraag voor het behoud van de rechtstreekse P-treinen Haacht-Brussel, omdat het aantal reismogelijkheden tussen Haacht en Brussel via Mechelen of Leuven tijdens de ochtendpiek uitgebreid wordt van 11 tot 14 en ‘s avonds ongewijzigd blijft.

De vraag om de rechtstreekse verbindingen tussen Tongeren en Leuven te behouden wordt enkel tijdens de piekuren gehonoreerd, want tijdens de daluren is dit volgens de NMBS om budgettaire redenen niet mogelijk. Tijdens de piekuren wordt de IC-trein Hasselt-Leuven-Brussels Airport-Antwerpen 2 keer ‘s ochtends en 2 keer ‘s avonds verlengd tot in Tongeren.

Rechtstreeks uit Aarschot

Het vervoersplan levert voor Vlaams-Brabant enkele verbeteringen op. Het totale treinaanbod tussen Leuven en Brussel blijft grosso modo hetzelfde maar de treinen rijden de hele dag door meer gespreid. Brussels Airport wordt ook rechtstreeks bereikbaar vanuit Oostende, Amsterdam, Doornik, Hasselt en Kortrijk. Als de Schuman-Josaphat-tunnel in Brussel eind 2015 klaar is komen daar nog Charleroi en Dinant bij. Tussen Aarschot en Brussel komt er een rechtstreekse verbinding die Leuven niet aandoet en de reistijd verkort van 38 tot 24 minuten. Tussen Diegem en Brussel komt er om het uur een extra IC-verbinding.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio