Oostende overweegt rechtszaak tegen Visveiling

Oostende overweegt rechtszaak tegen Visveiling

De vete over de verbouw van de vismijn blijft aanslepen. Foto: efo

Oostende / Zeebrugge -

Het stadsbestuur van Oostende stelt de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge in gebreke omdat ze haar afspraken niet zou nakomen. Volgens die afspraken moet 45 procent van de vis uit Oostende komen en komt er een nieuwe vismijn in de badstad. Zes maanden na een eerste gepeperde brief, is Oostende het meer dan beu en dreigt de stad ermee om naar de rechter te stappen.

‘Het weigeren van Zeebrugse rederijen om aan te landen in Oostende is enkel te wijten aan het talmen van de Vlaamse Visveiling (VLV, nvdr.) en de manier waarop ze de vismijn organiseert’, luidt de brief die bij VLV-bestuurder Marie-Jeanne Becaus -Pieters en voorzitter Noël Devisch in de bus viel. Oostende stelt de vismijn in gebreke en zet daarmee een eerste stap naar een rechtszaak.

De problemen stammen uit 2010. Toen sloot de VLV een akkoord met het Oostendse stadsbestuur. De visveiling is contractueel verplicht om 45 procent van de vis uit Oostende aan te voeren en beloofde ook een nieuwe vismijn in Oostende tegen eind dit jaar. Maar daar is nog niets van in huis gekomen. In de brief maakt Oostende brandhout van de argumenten van de Vlaamse Visveiling.

‘Het is volkomen onterecht dat u de niet-nakoming van de veilverplichting tracht af te schuiven op het negatieve imago van de Oostendse vissector en het vermeende politiek wanbeleid’, staat er in de brief. De Visveiling kan naar eigen zeggen ook niet beginnen aan de bouw van de nieuwe vismijn, omdat het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in die gebouwen zit. ‘Een drogreden om de gemaakte afspraken met de stad met de voeten te treden’, volgens het stadsbestuur.

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad van dinsdag 24 juni.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio