Facebookgroep wil Vlaamse vlag terug op top van IJzertoren

Ruim 2.200 aanhangers van ‘De Leeuw moet op de toren’

© kds

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ruim 2.200 Vlamingen laten via een Facebookgroep weten dat ze vinden dat de Vlaamse Leeuw opnieuw moet wapperen bovenop de IJzertoren. Ze vinden het een essentieel symbool dat bij de IJzertoren hoort.

DIRK VAN DEN BERGHE

Sinds kort wappert bovenaan de IJzertoren de nieuwe vlag van het Museum aan de IJzer. Voorzitter Dirk Demeurie wil daarmee de aandacht vestigen op het nieuwe museum dat sinds 1 maart dit jaar is geopend en nog iets te weinig bekendheid geniet. De Vlaamse Leeuw hangt wel aan de inkom van de IJzervlakte, op de PAX-poort (de restanten van de eerste toren die werd gedynamiteerd in 1946, nvdr.), samen met de Europese vlag en de vlag met de klaproos die symbool staat voor alle herdenkingen van WO I.

Dat is niet naar de zin van veel Vlaams-nationalisten. Raf Praet, lid van de OCMW-raad in Sint-Niklaas voor N-VA, begon daarom maandag de Facebookgroep De Leeuw moet op de toren. Binnen de 24 uur heeft die groep meer dan 2.200 fans, onder wie erg veel militanten van N-VA en Vlaams Belang.

‘Ik had niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen, maar het bewijst dat veel mensen deze aantasting van het symbool van de Vlaamse ontvoogding niet pikken. De Leeuw hoort daar, net zoals de slogan Nooit meer Oorlog in vier talen op de voet van de toren en de AVV-VVK (Alles voor Vlaanderen - Vlaanderen voor Kristus, nvdr.) op het kruis. Vrede is de basis voor de Vlaamse ontvoogding, maar nu wordt het Vlaamse ondergeschoven onder het mom van de argumenten van de vredesbeweging. Dat cultuurrelativisme stoort veel mensen. Wat is het volgende, dat men AVV-VVK weghaalt?’, zegt Praet vanuit Groningen, waar hij doctoreert.

Lionel Vandenberghe, de oud-voorzitter van het IJzerbedevaartcomité die bekend werd om zijn oproep ‘Waalse vrienden, laten we scheiden’ op de IJzerbedevaart, vindt het niet zo erg dat de Leeuw niet meer constant te zien is bovenop de toren. ‘Ik vind de kritiek wat overtrokken. Overigens, ook toen ik voorzitter was, hing er niet altijd een vlag. De grote Leeuw van 10 op 10 meter hing er alleen met de bedevaart en op feestdagen zoals 11 juli. Wat ik belangrijker vind is dat veel mensen het museum bezoeken, waar de Frontbeweging en het Vlaamse aandeel in WO I erg mooi en verhelderend worden uitgelegd. Dat is nodig, zeker nu mensen als historica Sophie De Schaepdrijver dat Vlaamse aandeel willen minimaliseren. Dat is veel erger.’

Praet erkent dat hij het nieuwe museum nog niet heeft bezocht en begrijpt dat het comité meer mensen naar de site in Diksmuide wil lokken. ‘Maar dat moet ook kunnen zonder het Vlaamse symbool bij uitstek weg te halen’, meent hij. Of hij zou kunnen leven met een situatie zoals vroeger, waarbij de Leeuw op feestdagen klauwt boven de IJzertoren? ‘Ik zie de Leeuw er het liefst altijd, maar als hij er hangt op symbolische dagen zou ik al tevreden zijn.’

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio