Gentse actrice Vanessa Van Durme wint prestigieuze Franse prijs

Gentse actrice Vanessa Van Durme wint prestigieuze Franse prijs

Van Durme won de prijs voor beste actrice 2013-2014 met haar vertolking in het stuk ‘Avant que j’oublie.’ Foto: Photo News

Gent -

De Gentse actrice Vanessa Van Durme (66) heeft in Frankrijk de prijs van de beste actrice voor het seizoen 2013-2014 gewonnen voor haar vertolking in het stuk Avant que j’oublie. Ze vierde triomfen met dat stuk in de Franse theaters.

De prijs – voluit ‘Prix de la meilleure comédienne du Syndicat de la critique’ – werd al gewonnen door toonaangevende Franse actrices en ook dit keer was de concurrentie niet min. Vanessa Van Durme dacht dat Emmanuelle Ariva, die nog een hoofdrol speelde in de met een oscar bekroonde film Amour, zou winnen.

Dat ze in de herfst van haar leven nog zulke triomfen viert maakt haar blij. ‘Beter laat dan nooit. Gevierd in het buitenland en geen sant in eigen land. Het is fantastisch. Ik ben een dankbaar en gelukkig mens. Toen ik het nieuws vernam kon ik alleen maar wauw zeggen’, zegt ze vanop haar terras in haar chambre d’hotes in de Ardèche.

Ze schreef het stuk over een dochter en een moeder, met een bekende Franse regisseur, Richard Brunel. Het werd geproduceerd door de Comédie de Valence.

‘Het is een dialoog tussen moeder en dochter. Ik speel beide rollen. Het gaat over verlies van identiteit. De dochter was vroeger een man en vond haar identiteit, de moeder verliest haar identiteit omdat ze aan Alzheimer lijdt, een vreselijke ziekte waar we allemaal bang voor zijn. ’

Het stuk toerde door Frankrijk. Begin dit jaar speelde het een maand in een Parijs theater. Het regende lovende recensies. Vanessa Van Durme wist de toeschouwers diep te raken. Zij onderging zelf als eerste Gentenaar in de jaren zeventig een geslachtsoperatie, wat haar leven dooreen schudde. Door het theater kreeg ze het weer op orde en de afgelopen 15 jaar stond ze vrijwel onafgebroken op de scène. Het stuk ‘Kijk mama ik dans, over haar levensverhaal, was een echte theaterhit die ze in het Nederlands, Frans en Engels 250 keer speelde. Met Gardenia, een productie over de travestiewereld, gemaakt door Alain Platel en Frank Van Laecke, reisde ze de wereld rond voor 220 opvoeringen.

Haar chambre d’hotes wil ze stopzetten. ‘Omdat het druk wordt. Volgend seizoen loopt Avant que j’oublie nog. Er is sprake van een film, ik schreef een filmscenario en ik hoop dat er nog iets uit de lucht valt. Ik weet dat veel acteurs en actrices bij de telefoon zitten wachten. Gelukkig denkt men nog aan mij, ook al door mijn aparte verschijning. Hopelijk geeft deze prijs nog een extra stimulans.’ Of er een Vlaamse versie van Avant que j’oublie komt is twijfelachtig.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio