Spoorstaking gaat maandag toch door

Spoorstaking gaat maandag toch door

Foto: Bart Dewaele, BDW

Er komt dan toch een 24-urenstaking bij het spoor. Reizigers zullen op zondag 29 juni (vanaf 22 uur) tot en met maandag 30 juni (22 uur) geen trein kunnen nemen. Dat laten de spoorbonden weten. De directeur van de personeelsdienst van de NMBS reageert 'ontsteld'.

De spoorbonden zijn niet tevreden met het voorstel van de directie van de NMBS. ‘Als we het voorstel lezen gaan we erop achteruit’, zegt Jean-Pierre Goossens van ACOD.

De spoorbonden willen vooral bijkomend personeel, omdat de huidige personeelsleden hun vakantiedagen onmogelijk kunnen opnemen.

'Bijzonder verrast'

Michel Bovy, de algemeen directeur van HR Rail en voormalig algemeen voorzitter bij ACV-Transcom, reageert 'ontsteld' en 'bijzonder verrast' op de voor 30 juni aangekondigde spoorstaking. 'HR Rail heeft tijdens de vergaderingen op 20 en 25 juni nochtans verregaande garanties gegeven die tegemoetkomen aan de eisen van de organisaties', meldt de personeelsdienst in een persmededeling.

Volgens HR Rail werden, met het oog op onder andere de vervanging van 300 treinbestuurders, in 2013 515 treinbestuurders aangeworven voor hun opleiding. 'Dit jaar werden tevens al 246 treinbestuurders aangeworven die momenteel opgeleid worden en effectief ingezet worden in 2015. Voor de vervanging van 215 voorziene pensioneringen van treinbegeleiders in 2014, zullen er tegen begin september 218 aanwervingen gebeurd zijn. In 2013 werden meer dan 2.000 medewerkers aangeworven. Het totale voorziene aantal aanwervingen voor 2014 is 1.800.'

'Gemiddeld 53 vrije dagen'

'De problematiek van de niet-opgenomen vrije dagen is niet nieuw', klinkt het voorts. Het personeel beschikt naast de wettelijke zon-, feest- en compensatiedagen, volgens HR Rail gemiddeld over 53 vrije dagen die naar eigen keuze kunnen worden opgenomen. 'Een groot aantal personeelsleden koos ervoor een aantal dagen op te sparen, met de bedoeling die op te nemen tegen het loopbaaneinde. Dat kan oplopen tot 35 dagen per personeelslid. Het feit dat de dagen vrij genomen kunnen worden, leidt tot een concentratie van aanvragen tijdens vakantieperiodes wat effectief operationeel en plaatselijk tot problemen kan leiden.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees