410 jobs verdwijnen bij Bosch in Tienen

Tienen - Bij Bosch in Tienen verdwijnen 410 banen. Het bedrijf heeft te lijden onder de malaise in de autosector in ons land.

Bij het bedrijf werken momenteel zo'n 800 arbeiders en 400 bedienden. Dat betekent dus dat in totaal zowat één op de drie jobs komt te verdwijnen.Het zou gaan om 280 arbeiders en 130 bedienden. De herstructurering zal in totaal zes jaar in beslag nemen, zo kregen de vakbonden te horen op een bijzondere ondernemingsraad.

In een mededeling spreekt de directie van een "langdurige en duurzame reorganisatie van de productportfolio, structuur en productstrategie" om een "duurzame concurrentiepositie te verzekeren". Dat moet gebeuren door een grotere automatisering en flexibiliteit van de productie. Volgens woordvoerder Peter de Troch is het de bedoeling het aantal ontslagen 'zo laag mogelijk' te houden.

Klik hier en lees morgen de reacties van het personeel in Het Nieuwsblad Leuven-Hageland van 27 juni.

Minder bestellingen

De fabriek maakt dagelijks zowat 300.000 wisbladen en wisarmen. Maar door de crisis binnen de sector komen er minder bestellingen voor ruitenwissers binnen. Nu de sluiting van Ford Genk er zit aan te komen ziet het er niet naar uit dat de situatie op korte termijn zal verbeteren.

Bosch heeft als toeleverancier van ondermeer het voormalige Opel Antwerpen al moeilijke tijden achter de rug. Er zijn de jongste jaren al een aantal herstructureringen geweest. In 2009 verdwenen er zo al 400 banen bij het bedrijf. De zonet aangekondigde herstructurering betekent dus een halvering van het personeelsbestand sinds 2009. In de jaren daarvoor verdween al een deel van de productie naar Oost-Europa.

Geen verrassing

De bonden hoorden in de wandelgangen van een Europese ondernemingsraad enkele maanden geleden al dat, afhankelijk van de productiecijfers en de vooruitzichten op dat moment, er voor eind dit jaar een mogelijke herstructurering zat aan te komen.Volgens Jacquemain had de Tiense directie echter bevestigd dat er tot eind 2014 geen probleem zouden zijn.

Toch vreesde het personeel bij de aankondiging van de ondernemingsraad meteen voor het ergste. De werknemers van de ruitenwissersfabrikant legden woensdagmiddag al het werk neer uit schrik voor een grote herstructurering. De toegang tot het bedrijf werd ook geblokkeerd.

De productie ligt stil tot maandagochtend 6 uur. Dan is ook een nieuw contact voorzien tussen de directie en de vakbonden. 'Tot dan blijft iedereen thuis', zei ACV-secretaris Georges Jacquemin nadat de bonden het personeel hadden ingelicht. 'De mensen zijn aangeslagen. Er werken bij Bosch immers heel wat koppels. Dat de herstructurering over zes jaar wordt gespreid, verzacht de pil enigszins en maakt de kans op hertewerkstelling iets groter', aldus Jacquemin.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio