Het nieuwe parkeerplan van Gent: tweede bewonerskaart slaat op naar 250 euro

Het nieuwe parkeerplan van Gent: tweede bewonerskaart slaat op naar 250 euro

Foto: Lieven Van Assche

Gent - De eerste versie van het langverwachte nieuwe parkeerplan van Stad Gent is af. Het plan, officieel het Parkeerplan 2020, legt de krijtlijnen vast voor het parkeerbeleid in de stad de volgende tien jaar. Bewoners zullen meer parkeerplaats krijgen, fietsers ook. Voor iedereen anders wordt een auto achterlaten in Gent duurder, overal.

‘Dit plan moet onze stad leefbaar én bereikbaar houden’, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Hij zet in het parkeerplan de nieuwe krijtlijnen uit voor de 56.000 openbare parkeerplaatsen in de stad. ‘De bruisende stad die Gent is moet zowel leefbaar als bereikbaar blijven’, zegt Watteeuw. ‘De parkeerdruk moet omlaag, zodat bewoners makkelijker een plaats vinden en de handelaars vlotter bereikbaar zijn.’

De parkeertarieven slaan stevig op, overal in de stad. Maar ook bewoners moeten een duit in het zakje doen: een tweede bewonerskaart slaat op van 100 naar 250 euro. De eerste kaart blijft gratis. Daarnaast zijn er nog een hele reeks ingrijpende maatregelen gepland. N-VA, de grootste oppositiepartij van Gent, noemt het plan 'geen parkeerplan, maar een taxeerplan'.

Lees alles over de nieuwe tarieven, de oplossingen voor fietsparkeren, de nieuwe park-and-rides en de visie achter het nieuwe Gentse parkeerplan dit weekend in De Gentenaar van zaterdag 28 juni 2014.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio