Provincie knapt bunker op na druk van Facebookgroep

Provincie knapt bunker op na druk van Facebookgroep

Het hakenkruis dateert al van twee jaar geleden. Foto: krv

Diksmuide / Oudekapelle -

De provincie West-Vlaanderen reserveert 10.000 euro om zes bunkers in de regio te restaureren, waaronder de Senegalese bunker in Oudekapelle. Het geld komt er na druk van de actiegroep Red het Senegalees bunkertje.

Bart Castelein van vzw De Boot bond enkele weken geleden de kat de bel aan door foto's van de binnenzijde van de Senegalese bunker, ook bekend als de Groignebunker, op Facebook te plaatsen. De Facebookgroep Red het Senegalees bunkertje telt intussen al tweehonderd aanhangers.

‘Ik fiets vaak in de regio als voorbereiding voor mijn gidsbeurten. Nu moest ik een speciaal gidsprogramma voorbereiden omdat er een internationale delegatie op bezoek kwam. Groot was mijn verbazing toen ik in de beschermde Senegalese bunker stapte. De binnenmuren zijn met graffiti beklad. Er is zelfs een hakenkruis op de muur geschilderd.’

Nu blijkt dat de feiten al van twee jaar geleden dateren. ‘De verf is nog altijd niet weggehaald’, zegt Bart Castelein. De Senegalese bunker is een merkwaardig bouwwerk. Het gebouw laat een spitse hoefijzerboog zien waarin Arabische inscripties gekerfd zijn. Dat wijst op een tijdelijke aanwezigheid van Arabische manschappen die deel uitmaakten van het Franse leger en die in de omgeving van Oudekapelle actief waren.

De provincie besliste nu om 10.000 euro vrij te maken om de bunker op te knappen. ‘Maar dat dient ook om de andere bunkers in de Frontzate beter af te sluiten. De provincie is trouwens eigenaar van zes van die bunkers’, zegt gedeputeerde voor cultuur Myriam Vanlerberghe (SP.A).

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio